videó!

2019.05.30. 17:30

Életre kelt lego robotok csaptak össze a Táncsicsban

Legóból építettek robotokat diákok a kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumban. Az intézményben rendezték meg ugyanis a World Robot Olympiad Lego (WRO) robotépítési és programozási verseny második, regionális fordulóját. A megmérettetésre négy megyéből hat csapat nevezett.

Marosi Gábor

Kisebb szünetekkel összesen két és fél órájuk volt a diákoknak arra, hogy összeszereljék a robotokat, majd a terepasztalon kipróbálják azokat. A Táncsics Mihály Gimnázium egyik csapata egy emelőkaros autót épített össze mintegy negyed óra alatt. Kiss Tamás, Osztopáni Kristóf és Albrecht Bálint tavaly kezdett el foglalkozni a lego robotokkal és már az első évben eredményesen szerepeltek egy másik versenyen.

 

– Először megkaptuk a pályát és utána találtuk ki, hogy mit építsünk – meséltek a táncsicsos diákok. A fiatalok a programot már előre megírták, a versenyen csak össze kellett szerelniük az autót, majd tesztelni és ha szükség volt rá, akkor finomítani a vezérlésén. Hunka Gáborné, a Táncsics Mihály Gimnázium igazgató-helyettese kérdésünkre elmondta: egy volt tanítványuk ajándékozott lego robotokat az iskolának, ezért kezdtek el foglalkozni vele a diákok. A gyerekek informatika órán és szakkör keretében ismerkednek a programozással. Hunka Gáborné szerint a robotika komplex gondolkodást igényel, a fiatalok problémamegoldó képessége fejlődik, emellett pedig közösségépítő szerepe is van.

Praymayer Mercédesz, a WRO egyik szervezője hangsúlyozta: 2014-ben rendezték meg először a versenyt. Akkor még csak tizenegy csapat indult el a megmérettetésen, idén azonban már országosan százhetvenhatan regisztráltak. A 2019-es versenyszezon témája a Smart Cities, vagyis az okos városok.

– Korosztályonként altémákat is kijelöltünk – fogalmazott Praymayer Mercédesz. – A junioroknak az okos világítás, a szenioroknak pedig az okos hálózattal kell foglalkozniuk. Előbbi feladat úgy néz ki, hogy a terepasztalon végig megy a robot autó és a hagyományos izzókat, energiatakarékosra cseréli. Természetesen a fényforrásokat legokockák helyettesítik. Utóbbi kategóriában pedig meg kell tisztítani a hálózatot és újat kiépíteni. A feladat végrehajtásra a robotoknak kettő perce van – tette hozzá a WRO szervezője.

A kaposvári fordulóból korosztályonként egy-egy csapat jut tovább a tatabányai nemzeti döntőben, onnan pedig a legjobbak a novemberi győri világbajnokágra is kijuthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában