Pro Sanitate díj

2018.09.15. 15:30

Elhivatott és szereti a szakmáját a kitüntetett főorvos

Elhivatott és szereti a szakmáját, egyedül a betegek hiányoznak neki. Liposits Andrea 2014 óta vezeti a központi laboratóriumot a Kaposi Mór Oktató Kórházban. A közelmúltban munkáját Pro Sanitate díjjal ismerték el.

Góz Lilla

– Mikor kezdődik a munka Önnél?

– Ötödik éve dolgozom a kaposvári kórházban a központi laboratórium főorvosaként – felelte Liposits Andrea. – Minden nap a keszthelyi otthonomból járok be a munkahelyemre.

– Mindennek az alapja a laborvizsgálat?

– A levett mintákból naponta hat-hétezer laboratóriumi vizsgálat készül. Úgy gondolom, nekünk a beteg érdekében a gyógyító orvos kollégákkal szoros szakmai kapcsolatot kell tartanunk. Nagyon szerteágazó terület, összefogja szinte az összes gyógyító szakmát, valamint a háziorvosi gyógyító munkát is. Nem könnyű feladat, folyamatos továbbképzésekre van szükségünk, és követni kell a legújabb tudományos állásfoglalásokat.

– Mit tapasztal, mennyire népszerű e hivatás a fiatalok körében?

– Nem vonzó a fiatalok számára a labor világa, hiányszakmának számít, sokszor úgy gondolom, a megbecsülés is hiányzik – mondta Liposits Andrea. – Szerencsés helyzetben vagyok Kaposváron, nagyon jól képzett munkatársaim vannak a központi laborban. Non-doktorok, akik egyetemi végzettségű diplomás, vagy phd-s kollégák, analitikusok, szakasszisztensek, asszisztensek, adminisztrátorok, kisegítő munkatárs teszik ki a mintegy 40 fős dolgozói létszámot. Ez egy nagyon komoly team munka és jól tudunk együttműködni, összeszokott, kiváló szakmai csapatról van szó.

– Az évek során mennyit változtak a vizsgálatok?

– A nagy műszaki fejlődésnek, valamint az orvostudomány hatalmas fejlődésének köszönhetően rengeteg változás történt. Állítom, hogy a Dunántúl, de megkockáztatom, az ország egyik legjobban felszerelt laboratóriuma vagyunk, nagyon korszerű műszerezettséggel, s mint már említettem, kiváló munkatársakkal együtt. Nincsenek eltett vizsgálatok, igyekszünk a betegek és a klinikumban dolgozó kollégák maximális segítségére lenni. A ritka vizsgálatokon kívül aznap délutánra elkészül a teljes laboratóriumi panel. A betegek, orvosok számára nem engedhetjük meg, hogy ne legyenek meg a vizsgálatok időben. Naponta több száz beteg mintáját dolgozzuk fel, ami hihetetlenül feszített munka. A Sürgősségi Osztálynak az átérkezett mintából 30-60 percen belül validált eredményt adunk. A működésünk feltételeiért és a szakmai támogatásért külön köszönetet szeretnék mondani a kórház vezetésének, mert az öt év alatt folyamatos támogatást kap a központi laboratórium.

– A közelmúltban egy nívós szakmai elismerésnek örülhetett.

– Nagyon meglepett, nagy megtiszteltetésnek tartottam, hogy megkaptam a Pro Sanitate díjat, az egyik legmagasabb szakmai, miniszteri elismerést – fogalmazott Liposits Andrea. – Én csak a munkámat igyekszem lelkiismeretesen végezni, felemelő érzés, hogy főigazgatónő ezt így értékelte.

– Mi motiválta abban, hogy az orvosi pályát válassza?

– Orvosdinasztiából származom, a génjeimben van egy betegcentrikus orvosetika és egy szakmai megfelelés, amit nagyon fontosnak tartok. A fiam vitte tovább a családi szemléletet, akire nagyon büszke vagyok. Az onkológia-sugárterápia szakirányt választotta.

– Mivel tölti a szabadidejét?

– Nagyon szeretek teniszezni, anélkül nem tudnék dolgozni. Heti kétszer-háromszor hódolok a sportnak. Nagy a család, van öt unokám és van elfoglaltságom bőven. Szeretek olvasni, színházba járni, társasági embernek tartom magam.

Belekóstolt a belgyógyászati munkába

Liposits Andrea 1977-ben végzett a Szegedi Orvostudományi Egyetemen. Édesapja Pécsen kezdett, majd Keszthelyen dolgozott osztályvezető főorvosként, mint belgyógyász. Nem laboratóriumi orvosnak készült, belekóstolt a belgyógyászati munkába, de végül a laboratóriumi munkát választotta. Emellett klinikai transzfuziológiai szakvizsgával is rendelkezik. 2014 júniusa óta a Kaposi Mór Oktató Kórház központi laboratóriumának vezető főorvosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában