gyász

2020.02.24. 12:00

Elhunyt Csukás István, a nemzet művésze, Süsü atyja

83 éves korában elhunyt Csukás István, Kossuth-díjas költő, író. Neki köszönhetjük többek között a Süsü, a sárkányt, a Mirr-Murr kandúr kalandjait, a Pom Pom meséit és a Nagy Ho-ho-ho-horgászt is.

Góz Lilla

Életének 84 évében elhunyt Csukás István, Kossuth-díjas költő, író, akinek meséin, televízióban is bemutatott rajzfilmjein generációk nőttek fel. Neki köszönhetjük többek között a Süsü, a sárkányt, a Mirr-Murr kandúr kalandjait, a Pom Pom meséit és a Nagy Ho-ho-ho-horgászt is.

Csukás István a hatvanas évek közepén Kormos István biztatására fordult a gyerekirodalom felé. Verseskötetei mellett egyre-másra jelentek meg gyermekregényei, mesekönyvei. Olyan halhatatlan mesefigurákat teremtett meg az elmúlt negyven évben, mint például Mirr-Murr, Pom Pom, vagy Süsü, a sárkány. Az ifjúsági irodalomért nemcsak a könyvkiadásban tevékenykedett, hanem a gyermeklapok szerkesztésében is részt vállalt. 1975-ben a hollywoodi X. televíziós fesztiválon a Keménykalap és krumpliorr című játékfilm megkapja a fesztivál Nagydíját és Az Év Legjobb Gyermekfilmje címet.

A nyarakat Balatonszárszón töltötte, a balatoni település díszpolgárává is fogadta. Mindig szeretettel beszélt a helyiekről és a nyaralótulajdonosokról, akik páholyjegyeket árultak, és az ebből származó bevételből megnyithatta kapuit a Csukás Színház, mely hatalmas népszerűség mellett szórakoztatja a gyermekközönséget. A Csukás Színház sikere abban áll, hogy különös csodát művel: kilenc éve csábítja el a gyerekeket a képernyő elől, s nemcsak a kicsik, hanem a felnőttek is boldogabban nézik az itt bemutatott produkciókat, mint a televíziót. Csukás Istvánt, a Kossuth-, és Prima Primissima díjas írót 2013-ban a Somogyi Hírlap szerkesztősége Az év somogyi emberének választotta.

Csukás István nyolcvan felett sem pihent, forgatókönyveket írt, színházak játsszák darabjait. Még 2018 őszén azzal kereste meg a televízió egyik új vezetője, nincs-e kedve folytatni Süsü történetét. Megírta a kedvelt mesefigura folytatását, a korábbiaknál „modernebb” környezetbe, az űrbe helyezte. A filmben szerepet szánt Bodrogi Gyulának, hangja nélkül nem tudta elképzelni a harmadik részt. Szeretett volna ott lenni a forgatásokon és az utómunkákat is végigkövetni. A Somogyi Hírlapnak januárban adott utolsó interjújában ezt mondta: mindig törekedni kell a derűre és beszélni is derűsen kell a világról. Nem hagyhatjuk, hogy elfeledkezzenek a gyerekekről, akik okosabbak, elevenebbek, életképesebbek és ravaszabbak, mint a felnőttek. Nehéz óráimban mindig örömmel gondolok arra, hogy engem végül is a fél ország ismer és szeret, mégpedig az ország jobbik fele. A gyerekek.

Korábbi cikkeink:

https://www.sonline.hu/kultura/helyi-kultura/a-gyerekek-hozzak-helyre-majd-azt-amit-a-felnottek-elrontottak-2011416/

https://www.sonline.hu/kultura/helyi-kultura/ma-is-hoditanak-a-csukas-figurak-1144353/

https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/gyereksereg-fogadta-susut-a-balatonszarszon-1141516/

https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/gyereksereg-es-bodrogi-gyula-varta-susut-a-balaton-partjan-1716174/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában