duális képzés a megoldás?

2018.10.26. 09:00

Elkél még az építőmérnök Somogyba is

Néhány ezer építőmérnöknek jutna még munka Magyarországon, mint megtudtuk, Somogyban sem egy szakember hiányzik a piacról. Van, aki úgy véli: a duális képzés erősítésével lehetne ellensúlyozni a mérnökhiányt a jövőben, hiszen kedvezőek a jelenlegi tapasztalatok e téren.

Gyeszát Zsolt

Jelentős mennyiségű építkezés van a megyében, melyeket nem feltétlenül somogyi építőmérnökök irányítanak – tudtuk meg Wagner Ernőtől, a Somogy Megyei Mérnöki Kamara (SMMK) elnökétől. A kaposvári okleveles építőmérnök úgy véli: ha elegendő számú szakember lenne a megyében, a nagyobb kivitelező cégek sem távolabbról hoznának mérnököt a kaposvári és megyei projektekre. Azonban a keresleti munkaerőpiac következtében egy üdvös tendencia is látszik: jobban megfizetik az építőmérnököket. Ám a pályakezdők fővárosi és Somogy megyei bérezése között sincs minden esetben nagy különbség. Míg Somogyban bruttó 300 ezer forint körül kereshet egy pályakezdő építőmérnök, addig a fővárosban 350-400 ezer forint környékén mozognak a fizetések.

Wagner Ernő szerint a duális képzés segíthet a mérnökhiány ellensúlyozásában, hiszen így nagyobb eséllyel tarthatók meg helyben a még a pályájuk elején álló fiatalok. Ehhez persze az kell, hogy minél több somogyi vállalat éljen a lehetőséggel. – Mi négy egyetemi hallgatót foglalkoztatunk most a képzés keretein belül és kifejezetten kedvezőek a tapasztalataink – mondta az építőmérnök. – Nem mindegy, hogy valaki úgy tudja megszerezni a diplomáját, hogy közben pénzt is keres. S persze jobb eséllyel szerezhetnek versenyképes tudást a cégeknél a fiatalok. Száztíz napot töltenek nálunk a munkahelyen, amiért egymillió forintot kapnak – jegyezte meg.

A Somogy Megyei Mérnöki Kamara nyilvántartásában 780 szakember szerepel. Utóbbiak fele építőmérnök, másik fele pedig gépész- és villamos mérnök. Az építészmérnök jellemzően épületek tervezésével foglalkozik. Az építőmérnök feladata szerteágazóbb: többek között épületek tartószerkezetével, magasépítéssel, statikával, víz- és útépítési tervezéssel foglalkozik – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában