jó kondíciók

2019.07.02. 09:00

Elmaradt a roham a bankokban, de nagy az érdeklődés a babaváró hitel után

Rohamra számítottak a kaposvári bankokban a hétfőtől, vagyis július elsejétől életbe lépő babaváró hitel miatt, mert előzetesen akkora volt az érdeklődés. Az első napon a várt roham ugyan elmaradt, de az érintett párok folyamatosan érkezhetnek felvenni az új családtámogatási hitelt.

Kovács Gábor

Az elmúlt hetekben tömeges érdeklődést tapasztaltak a kaposvári bankokban, a fiatal párok fantáziáját érezhetően megmozgatta a babaváró hitel. Hétfőtől lépett életbe a kormány gazdasági csomagja, amelynek célja a népességfogyás megállítása, s egyik fő eleme a babaváró kölcsön. Fel is készültek a hétfői rohamra a kaposvári bankokban, a legtöbb helyen külön ügyintézőt állítottak csatasorba. Az első nap azonban még nem rohanták meg az ügyfelek a pénzintézeteket.

– A hosszú távú hatásait még csak találgatni lehet az intézkedésnek – felelte kérdésünkre az egyik banki alkalmazott. – Valóban sokan érdeklődtek, szerintem talán egy kicsit el is vakítja a fiatalokat a lehetőség, mert néhányan azt csak azt látják, hogy tízmillió forinthoz juthatnak és nem kell vele elszámolni. Mégis fontos, hogy felelősségteljesen használják fel a pénzt.

– Végre egy praktikus segítség, én is ismerek olyan párokat, akik régóta vártak erre, mert csak így tudnak lakáshoz jutni – mondta a babaváró hitelről a kaposvári Nagy Renáta, aki hétfőn az egy éves kisfiát sétáltatta a Kossuth téren. Most jöttünk haza külföldről, ezért még nem tudtuk áttanulmányozni az új családtámogatási rendszert – mondta.

Az egy gyermekes Krisztina viszont már jól ismeri a feltételeket, ezek ismeretében úgy véli, csábító a babaváró hitel, de megfontolandó, hogy egy fiatal pár mindjárt hitelfelvétellel kezdje-e az életét. – Három gyermeket ígérni a mai világban kockázatos, ráadásul nem feltétlenül jönnek a kicsik csettintésre – fogalmazta meg a véleményét.

A júliusi babákra is jár a támogatás

Az egyik fontos fejlemény, hogy a július 1-31. között született babák után is elengedik a hitel kamatát, akkor is, ha még magát a szerződést a gyerek születéséig az adminisztráció elhúzódása miatt nem tudták megkötni a bankokkal. Ha a párok a babaváró támogatás igénylésüket beadták a bankban, akkor már jogosultak lesznek a különböző támogatásokra. Szakértők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, érdemes jól megválasztani a hitelező pénzintézetet, a bankok ugyanis eltérő feltételekkel nyújtják a hitelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában