Katonának tanulnak

2019.02.17. 15:43

Először indulhat el a kadétosztály

Szeptembertől harminc diák kezdheti el tanulmányait a kaposvári gépész honvéd kadétosztályában, megyénkben először indul ilyen képzés. Hazánkban kilenc tanintézményben oktatják majd a honvédelmi szakközépiskolásokat.

Harsányi Miklós

A kaposvári intézmény országos beiskolázású, azaz távoli megyékből is fogadnak tanulókat, akiknek kollégiumot biztosítanak. Négy plusz egy éves program keretében oktatják a diákokat: egyelőre nem tudni, hogy mekkora a túljelentkezés, a felvételi papírokat február 18-ig lehet leadni.

– A szülők és diákok részéről már korábban felmerült az igény a középiskolai honvédségi képzés iránt, s a következő tanévtől lehetőség nyílik erre is – közölte Csiba Ágota, a Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) főigazgatója. – A tanárokon kívül a helyi katonákat is szeretnénk bevonni a programba, szakértelmükre hosszú távon számítunk. Somogy igazi katonamegye, Kaposváron található a 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred és a toborzóközpont is, s meggyőződésem, hogy a műszaki szakközépiskolában végzett elkötelezett szakmai munka is segítheti a honvédségi utánpótlást a közeljövőben.

A negyedik év tanév végén érettségit tesznek a diákok, s honvédelmi kadét igazgatási ügyke­zelő képesítést kapnak. Akik újabb egy év tanulást vállalnak a gépészben, azok igazgatási ügyintézői bizonyítványt vehetnek át.

A KSZC főigazgatója azt is kiemelte: a fiatalok a korszerű tudás birtokában jó eséllyel tovább tanulhatnak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában