levelezés a múltból

2017.10.18. 18:40

Élővé tennék Takáts Gyula hagyatékát

Megújította a nagy költő, Takáts Gyula hagyatékának kezelési szerződését Kaposvár a levéltárral. Az ünnepélyes aláíráskor újabb dokumentumokat kaptak egy gyűjtőtől és a családtól.

Már 90 dobozra nőtt Takáts Gyula levéltári hagyatéka, miután hat doboznyi újabb anyaggal gazdagodott két forrásból. Parill Orsolya, a költő unokahúga és jogtulajdonos 2500-3000 iratot adott át a levéltárnak, melyekből 800 családi vonatkozású.

– Ez a levelezési anyag hatalmas időszakot ölel fel 1924-től 2002-ig, Takáts Gyula fontos korszakaiból, a pécsi egyetemi évektől a munkácsi tanárkodásán át a pályája budapesti indulásáig – mondta Parill Orsolya. – A levéltárban jó helyen lesz, mert értő szemmel rendezik, válogatják.

Fehér Zoltán József filológus és Takáts Gyula-kutató is a levéltárnak adományozta azokat a leveleket és dedikációkat, amelyeket árveréseken szerzett be, illetve ajándékba kapott. Ebben olyan ritkaságok vannak, mint a finn műfordító Anna-Marija Raittila családias, baráti hangú levelei.

A hagyaték rendszerezése decemberben zárulhat le, tavasz óta végzi a munkát Kiss Norbert Péter igazgató-helyettes a levéltárban. Vannak még vissza kritikák, amelyeket a költő gyűjtött össze. A lektor Réz Pál leveleinél tart, amelyekben az is szerepel, hogy az 50-es, 60-as években mit kellett kihúzni a szövegből a cenzúra miatt.

– Óriási érték ömlött ránk – fogalmazott Szita Károly polgármester, a hagyaték ugyanis Takáts Gyula végakarata szerint a város tulajdona. A levéltárnak 2014-ben adták át kezelésre az anyagot, ezt most ünnepélyes aláírással meghosszabbította Szita Károly és Polgár Tamás igazgató. A polgármester hozzátette: a valamennyi kaposvári büszke lehet a költőre, és remélhető, hogy a fiatalok is felfedezik maguknak.

Tegyük élővé Takáts Gyula hagyatékát, csatlakozott Stamler Ábel, a Takáts Gyula Irodalmi Alapítvány ügyvivője, aki részt vett a dokumentumok rendezésében. Terveik szerint a levéltárban az anyag kutathatóvá válik, és fiatal irodalomtörténészek publikálnak majd belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában