Jó szelet!

2018.07.26. 09:49

Elrajtolt az 50. Kékszalag – 682 hajó szeli a Balaton vizét

A jubileumi, ötvenedik tókerülő versenyre 682 hajó nevezett, s a vitorlásoknak Balatonfüredről indulva Balatonkenese, Siófok és Keszthely érintésével több mint 150 kilométert megtéve kell visszaérkezniük Balatonfüredre.

Sonline/kekszalag.reblog.hu

A BL YachtClub is kihajózott

 

Frissült a szél Siófoknál, jól mennek a katamaránok. A Safram egy testen halad a tihanyi cső felé. Utána a szorosan az üldözők: Prevital, RSM2, Black Jack, Opel Fifty-Fifty.

Siófok, Zamárdi magasságában a délnyugati szél fúj a tihanyi csőből, 4-5 csomóval. Úgy fest, a Safram növelte előnyét. (kékszalag)

A leggyorsabb katamaránok közül a Safram vezeti a mezőnyt Siófok előtt, mögötte a Prevital, az RSM2 és az Opel Fifty-Fifty, de a sorrend bármikor változhat. A szél gyenge, alig 0-2, 1-3 csomó körüli. (kékszalag)

Déli-déleketi szél érkezett a Balatonkenese és Balatonfűzfő közötti területen. A 75-ös cirkálók (Nemere, Sirocco) már a kenesei bója felé tartanak. (kékszalag)

Másodikként a Safram, harmadikként a RSM2 fordult, akik vitába kerültek a fordulónál az Opel Fifty-Fifty legénységével. (kékszalag)

Tizenegy óra előtt jött egy kis frissülés, ami szél van, az északkeletinek mondható. A Litkey Farkas (Prevital) a part felől megy a kenesei bójára, a többi katamarán a víz felől. (kekszalag.reblog.hu)

Alig több mint fél órával a rajt után 2-3 csomós keleti-délkeleti szélben vitorlázik a mezőny. Az élen a Black Jack van az élen, utána az IRF és a Fifty-Fifty következik. A mezőny már most kezd szétszakadni.

Csütörtök reggel kilenc órakor elrajtolt a jubileumi, 50. Kékszalag Erste Nagydíj mezőnye Balatonfüredről. Impozáns látvány volt, amint a közel hétszáz hajó megkezdte a nagy tókerülő versenyt.

A Kékszalag hivatalos honlapjának tájékoztatása szerint a vitorlázók a nevezéskor közel 1,5 millió forint támogatást nyújtottak az autizmussal élők lakóotthonait támogató és az ott élőknek művészetterápiás foglalkozásokat tartó Autistic Art Alapítványnak.

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, melyet először 1934-ben rendeztek meg. A Balatonfüredről induló 155 kilométeres tókerülő verseny teljesítésére a hajósoknak 48 óra áll rendelkezésükre.

A Kékszalagot tavaly Litkey Farkas a Festipayjel 10 óra 5 perc 17 másodperces idővel nyerte, a verseny abszolút időrekordját a Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty, egy kétárbocos, kéttestű, magyar fejlesztésű hajó 7 óra 13 perc 57 másodperccel tartja, mely 2014-ben ért el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában