Közgyűlés

2019.01.06. 19:00

Büszke, felemelt fejjel ünnepelhet Somogy

A vízkereszti ünnepi közgyűléssel Siófokon folytatódott a megyehét programsorozata, az idei így, rendhagyó módon a Balaton-parton indult, és ott is ér majd véget a szombati, jótékonysági megyebállal.

Kolumbán Tünde

– Elsőnek lenni valamiben egyszerre nagy lehetőség és egyben felelősség is – utalt beszédében Szájer József, Európai Parlamenti képviselő arra, hogy 521 évvel ezelőtt a vármegyék közül elsőként Somogy kapott címerhasználati jogot.

Az ünnepi közgyűlés díszvendége a megye ünnepén arról is beszélt, hogy keveset esik szó őseink tetteinek fontosságáról, pedig az elődök tettei minden korban alakítják a jelent. – Éppen ezért óriási a felelősségünk. Ezer vagy éppen 521 év tapasztalata óriási előny a mai világ kíméletlen versenyében. Éljünk vele, ápoljuk, használjuk ezt a kivételes tudást mi magyarok, mi somogyiak – hangsúlyozta Szájer, aki az aktuális európai helyzetre kitérve szólt arról is, hogy ma hatalmas erők feszülnek egymásnak, hogy meghatározzák az Európai Unió jövőjének irányait.

– Most is küzdelemben vagyunk – emelte ki az európai parlamenti képviselő, aki szerint Magyarország ma egy friss, a történelemből tanulni képes, a családra, a nemzetre, a hitre, valamint a közösen megújított Európa eszméjére építő szemlélet tud kínálni.

Az ünnepi közgyűlésen bemutatták Kószó András filmjét, ami Takáts Gyula Szülőföldem című versén keresztül mutatja be Somogyországot, ezt követően Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke ünnepi köszöntőjében egyebek mellett a megyecímer összetartozást és dicsőséget szimbolizáló jelentéséről beszélt, a 2018-as sikerek okán azt is kijelentette, hogy vízkeresztkor felemelt fejjel ünnepelhetnek a somogyiak.

A szokásoktól eltérően, Lengyel Róbert polgármester 40 perces késése miatt nem a házigazda városvezető, hanem Witzmann Mihály, Siófok térégének országgyűlési képviselője köszönte meg, hogy idén a Megyehét nyitányára és zárására egyaránt Siófokon kerülhet sor. A képviselő úgy fogalmazott: az 50 éves város köszönti Somogyországot és Somogyország köszönti az 50 éves várost.

Boross Péter kapta a Pro Comitatu Somogy-díjat

A 91. életévébe lépett Boross Péter, Magyarország egykori miniszterelnöke kapta a Pro Comitatu Somogy-díjat, mellette Somogy Polgáraiért kitüntetést kilencen vehettek át az ünnepi közgyűlésen.

A díjátadót követően Boross Péter derűs pohárköszöntőben fordult „földijeihez”. – Különös nap ez számomra, mert erre-arra jártam a világban, de mindig volt egy hely, ahova a gyökereim visszahúztak – mondta az egykori kormányfő, aki abba is beavatta az ünneplőket, hogy Budapesten rebellis életét él, Somogyba pedig megtisztulni jár vissza. – Én itthon vagyok, köszönöm, hogy itthon lehetek és külön köszönöm, hogy ebben az elismerésben részesítettek – zárta pohárköszöntőjét Boross Péter.

 

Somogy Polgáraiért Díjat kapott:

A marcali Balasport Szabadidő és Kulturális Egyesület

Baloghné Molnár Ida, a Somogy Megyei Önkormányzati Hivatal Területfejlesztési Irodájának vezetője

Bertók László Kossuth-díjas költő

Dr. Farkas József, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház urológus főorvosa

Dr. Herr Gyula, a nagyatádi eXtremeMan főszervezője

Krennert István, a tapsonyi Hans Pausch Hungária Kft. ügyvezető igazgatója

A kaposvári Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület

Nagy Ernő György pedagógus

Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója

Rónai Attila kaposvári ötvösmester

Kommentár:

Ünnepi program során tán ritkán fordul elő olyan, már-már kellemetlen szituáció, mint amilyennek a Siófokon megtartott ünnepi közgyűlésen lehetett tanúja a közönség és a kitüntetettek. A jelenlévők sorában üdvözölték volna Lengyel Róbertet, Siófok polgármester is, akinek rövid köszöntőjére is számítottak a szervezők. A városvezető azonban nagyjából egy órás késéssel érkezett meg a rendezvényre, így az ünnepi ceremónia kezdetén csupán annyit hallhatott a közönség: a megyenapok történetében még nem fordult elő, hogy a házigazda település vezetője nem jelent meg az eseményen.

A téma kapcsán vita robbant ki arról, hogy vajon Lengyel Róbert polgármestert meghívták-e egyáltalán a saját városában tartott megye napi rendezvényre. Íme a tények:

(külön oldalon megnyitható .pdf dokumentum)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában