járvány előtt

2019.11.11. 14:00

Érkezik az influenza elleni védelem, érdemes időben beadatni

Az előző évek tapasztalatai alapján az influenza járványos előfordulása januárra, februárra várható. Ám érdemes az influenza elleni oltásokat mielőbb beadatni, tekintettel arra, hogy a megfelelő védettség az oltástól számított 14 nap múlva érhető el.

Harsányi Miklós

Várhatóan a jövő hét végén már a patikákban lesz az influenza elleni oltóanyag.

A védőoltást a krónikus légzőszervi betegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, s a veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapotú betegek kérhetik térítésmentesen. Rajtuk kívül a krónikus máj- és vesebetegek, az anyagcsere-betegségben szenvedők, a várandósok is igényelhetik.

– Továbbá a rehabilitációs és átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek, a tartós szalicilátkezelésben részesülő gyermekek és serdülők, valamint a 60 éven felüliek egészségi állapottól függetlenül igényelhetik a vakcinát – közölte érdeklődésünkre a megyei kormányhivatal. – A kockázati csoportba tartozóknak az állam térítésmentesen biztosítja az oltóanyagot. Aki az idei influenzaszezon idejére tervezte a gyermekvállalást, annak is ajánlott most a védőoltás beadatása.

Somogy a 3Fluart vakcinából 43 ezer adag térítésmentes készlettel rendelkezik, s a háziorvosok is már megkapták az általuk igényelt vakcinamennyiségeket. Lassu Gyula siófoki háziorvos azt mondta: az elmúlt szezonban közel 350-en kérték az influenza elleni oltást, az idén is ennyire számít. A 2019-es oltóanyagot az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Gyógyszerügynökség bizottságának ajánlása alapján állították össze. Azok, akik nem jogosultak a térítésmentes oltóanyagra, háziorvosuktól kérhetik a vakcina receptre felírását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában