motokrossz

2019.04.17. 11:46

Erősen kezdett Szvoboda Németországban

Szvoboda Bence számára jól indult az ADAC MX Masters sorozat. Fürstlich Drehnában dobogóra állhatott az első futamban, az összetettben pedig a hatodik helyet szerezte meg.

Barkóczy László

Az ADAC MX Masters Európa egyik legnívósabb motokrosszbajnoksága, ahol 27 nemzet 250 motorosa csap össze 4 különböző kategóriában. Szvoboda Bence a királykategóriának számító Masters (Open) géposztályban szerepelt a hétvége során, méghozzá remekül!

A 27 éves kaposvári krosszos számára a Drezda közelében található Fürtlich Drehna-i homokos pálya soha nem tartozott a kedvencei közé. Tavaly itt törte el a csuklóját, és a korábbi években sem tudott kimagasló eredményeket elérni ezen a helyszínen.

A szombati kvalifikáción pedig minden jel egy újabb nehéz versenyt vetített előre. A minősítő edzésen nem tudott tiszta kört teljesíteni Szvoboda, így csoportjában csak a 8. leggyorsabb időt jegyezte, ami a két kvalifikációs csoport összefésülése után a 15. rajthelyet jelentette a HTS KTM Team versenyzőjének a 40 fős mezőnyben.

A vasárnapi versenynapra aztán jött a meglepetés: Szvoboda elsőnek fordult az első futam első kanyarjában, amire szintén nem volt még példa karrierje során, és meggyőző tempót diktálva, több páros csatát megnyerve vezette a mezőnyt hosszú körökön keresztül. A belga Jens Gettemann tempójával nem bírt egyedül, így a második helyen zárta az első futamot, amire még a helyszíni kommentátor is azt nyilatkozta: óriási meglepetés!

A második futamot a start után piros zászlóval megszakították, ami azért sajnálatos, mert Szvoboda a második helyen haladt ekkor. Az új rajt már kevésbé sikerült jól számára, sokáig a hatodik helyen húzta a gázt, aztán a futam utolsó harmadára teljesen elkészült az erejével, és semmit sem kockáztatva a 10. helyen hozta célba 450 köbcentis KTM-jét. Ez a teljesítmény a két futam alapján a napi összesítés 6. helyét jelentette a kaposvári sportoló számára.

– Hatalmas boldogságot érzek most! – kezdi az értékelést Bence. – Soha nem gondoltam volna, hogy ezen a pályán valaha képes leszek felállni a dobogóra. Viccesen meg is jegyeztem egyszer, hogy ha ez sikerül, akkor abbahagyom a versenyzést. Most ez sikerült egy nagyon jó első futammal. A második futamban sajnos begörcsöl a lábam, így a biztos célba érést választottam egy lehetséges baleset helyett. Szokatlan számomra még, hogy egy ilyen elsőrangú mezőnyben ilyen tempót megyek. Nagyon köszönöm mindenkinek, aki ehhez az eredményhez hozzásegített. A fogadalmam ellenére nem tervezem a befejezést. – zárta viccesen az értékelést a kiváló motokrosszversenyző.

A folytatásban sűrű Szvoboda programja. Indul a gyáli magyar bajnoki versenyen húsvét vasárnapján, aztán a cseh bajnokság pacovi állomásán fog versenyezni, majd május 12-én a motokrossz-világbajnokság Olasz Nagydíján ugrik a mélyvízibe a félelmetes mantovai homokkatlanban. A Fürstlich Drehna-i teljesítményét látván minden esélye megvan, hogy sportága Forma1-ének számító MXGP-kategóriában értékes világbajnoki pontokat szerezzen.

Az ADAC MX Masters első fordulójának végeredménye:

1. Jens Gettemann (belga, Kawasaki), 1. és 8. helyezés – 38 pont

2. Tanel Leok (észt, Husqvarna), 10. és 1. helyezés – 36 pont

3. Dennis Ullrich (német, Husqvarna), 5. és 3. helyezés – 36 pont

4. Stefan Kjer Olsen (dán, KTM), 4. és 4. helyezés – 36 pont

5. Karlis Sabulis (lett, KTM), 8. és 2. helyezés – 35 pont

6. Szvoboda Bence (magyar, HTS KTM), 2. és 10. helyezés – 33 pont

A bajnokság állása megegyezik az első forduló végeredményével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában