Májusi eső aranyat ér?

2019.05.14. 20:00

Iskolabeázások: a gárdonyisok a Klebelsbergben maradnak

Beázott három felújítás alatt álló kaposvári iskola. A Gárdonyi és a Toldi után a Kisfaludy járt így. Előbbi intézmény diákjai a tanév végéig a Klebelsberg-kollégiumban tanulnak, a toldis és kisfaludys gyerekek azonban maradhattak iskolájukban.

Marosi Gábor

A legnagyobb kár a Toldi-iskola tornatermét érte. A létesítményben áll a víz, a folyamatos esőzések miatt pedig beázik az épület – tájékoztatta szerkesztőségünket több szülő is. A probléma akkor keletkezett, amikor elkezdték felújítani a tornaterem tetejét. A szakemberek megbontották a régi tetőszerkezetet, valamint leszedték a vízzáró réteget. Ezután ugyan azonnal elkezdték építeni az új tetőt, de közben jött egy tartósan esős idő, a víz pedig utat talált és leázott az egész épület.

A tornatermet így egyelőre nem tudják használni a gyerekek, ezért testnevelés óra helyett elméleti órát tartanak a diákoknak, vagy elviszik őket az uszodába, illetve a közelben lévő sportpályákra. Az iskolaépületben is volt leázás, de az nem volt akkora, mint a tornateremben, ezért csak egy osztályt kellett átköltöztetni egy másik terembe.

A legnagyobb kárt a Gárdonyi-iskola szenvedte el. Az intézményben bokáig állt a víz, ezért az intézményben a leázáskor két nap tanítási szünetet rendeltek el. A tanítás folytatására gyors megoldást találtak, a diákokat átköltöztették a Klebelsberg-kollégiumba és az elmúlt hét csütörtökétől már ott tanultak a gyerekek.

– Már belakták a kollégiumot a gárdonyisok – mondta Giber Vilmos, a Klebelsberg Középiskolai Kollégium igazgatója. – Van tizenhét tanulószobánk, ezek délelőtt üresek. A visszatérő kollégisták csak délután használják azokat, ezért a két intézmény egyáltalán nem zavarja egymást. Délután négy órától kezdődnek a szilenciumok, addigra a gárdonyisok elhagyják a termeket és a mi gyerekeink zavartalanul tudnak tanulni. Ebédlő is van a kollégiumban, úgyhogy étkezni is tudnak a fiatalok. Azt látom, hogy belakták a termeket és jól is érzik itt magukat. A tanév végéig, június 15-ig maradnak itt a gárdonyisok – tette hozzá Giber Vilmos.

A Kisfaludy-iskola beázása azonban nem okozott komolyabb problémát, így a diákok tovább tanulhatnak az épületben. A beázással kapcsolatban megkerestük Stickel Pétert, a Kaposvári Tankerületi Központ igazgatóját, aki elmondta: az önkormányzattal közösen folyamatosan egyeztetnek a kivitelezővel, akit arra kértek találjon olyan szakmai megoldást, amely garantálja, hogy mindhárom iskolában megszűnik a további beázás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában