Választás

2019.05.04. 07:00

Európa sorsáról döntenek majd a somogyi választók

Alig egy hónap múlva újra választhatnak a somogyiak, azonban most az egész Európai Unióban voksolhatnak. Ezúttal az Európai Parlament tagjairól döntenek a választópolgárok, melynek részleteit Sárhegyi Judit megyei jegyző, a Területi Választási Iroda vezetője ismertette.

A Somogy Megyei Önkormányzati Hivatal, mint a Somogy megyében működő Területi Választási Iroda ezúton is tájékoztatja a választópolgárokat, hogy Magyarország Köztársasági elnöke az Európai Parlament tagjainak 2019. évi választását Magyarországon 2019. május 26. napjára tűzte ki. Magyarország huszonegy képviselőt választ az Európai Parlamentbe.

A szavazásra jogosult választópolgárok voksaikat 2019. május 26-án reggel 6 és este 19 óra között adhatják le. A Szavazatszámláló Bizottságok a választópolgár számára egy szavazólapot adnak át, amelyen a választópolgárok egy, az általuk szimpatikusnak tartott párt által állított pártlistára adhatják le szavazatukat érvényesen, a pártlista melletti körben elhelyezett két egymást metsző vonallal.

A választáson szavazati joggal rendelkezik minden nagykorú magyar állampolgár, valamint – ha kérte – az Európai Unió más tagállama Magyarországon élő nagykorú állampolgára is. E szerint voksolhat az a magyar állampolgár is, aki az EU területén kívül él, illetve akik Magyarországon élnek, de nem rendelkeznek lakcímmel. Szavazati joga van annak, aki jogerős ítélet alapján szabadságvesztését tölti (ha nincs eltiltva a közügyek gyakorlásától), vagy büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógy­kezelés alatt áll. Nem szavazhat az a magyar állampolgár, aki az EU más tagállamában kérte névjegyzéke vételét az EP-választásra.

Az Európai Parlamenti választáson a választópolgár élhet mozgóurna kérelemmel, amennyiben egészségi állapota, vagy fogyatékossága, vagy fogva tartása miatt nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe. A kérelem benyújtásának végső határideje a szavazás napján legkésőbb 12 óráig történhet.

Az a választópolgár, aki a szavazás napján Magyarország területén, de lakcímétől eltérő szavazókörben tartózkodik, átjelentkezhet. Ebben az esetben átjelentkezési kérelmet kell benyújtania legkésőbb 2019. május 22. napján 16 óráig. Benyújtható külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelem is, azon választópolgár számára, aki a szavazás napján külföldön tartózkodik (akár az Európai Unió területén kívüli országban is). E kérelmeket 2019. május 17-én 16 óráig lehet benyújtani. Ez esetben a választópolgár a tartózkodási ország magyarországi nagykövetségén, vagy főkonzulátusán szavazhat.

Az Európai Unió tagállamának Magyarországon élő állampolgára eldöntheti, hogy az Európai Parlament tagjainak választásán a szavazás jogát az állampolgársága szerinti tagállamban vagy Magyarországon gyakorolja. Amennyiben Magyarországon kívánja gyakorolni szavazati jogát, úgy uniós regisztrációt kell elvégeznie. Ez a regisztráció folyamatos, azonban a 2019. május 26-i választáson csak akkor szavazhat magyar pártok listáira, ha legkésőbb május 10. napján 16 óráig regisztrációs kérelme megérkezik.

A somogyi választópolgárok a kérelmek benyújtásáról bővebb információt a www.valasztas.hu/ep2019 weboldalon találnak, ahol elvégezhető a fenti kérelmek online benyújtása is. Sárhegyi Judit jegyző hozzátette azt is, hogy a Területi Választási Iroda is készséggel áll a Választópolgárok rendelkezésére, a [email protected] e-mail-címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában