Prémium

2017.12.06. 09:00

Év végi jutalommal motiválják a dolgozókat

Pezsgővel teli ajándékcsomag, fejenként 60 ezer forintos jutalom és közös évzáró buli: a szakképzett munkaerő megtartására számos somogyi cégnél nem sajnálják a pénzt. Idén tovább erősödött a gazdaság, s szakemberek azzal számolnak, hogy 2018 még sikeresebb év lesz. Ehhez persze szükség van az erős, hatékonyan dolgozó munkahelyi közösségekre, ezért alap, hogy minél jobban megbecsüljék az alkalmazottakat.

Harsányi Miklós

– A jó dolgozókat mindenképp meg kell becsülni, ha egy vállalkozó nem így viselkedik, akkor pillanatok alatt súlyos bajba sodródhat a cég – hangsúlyozta Ács József, a kaposvári Ács Pékség tulajdonosa. – A Mikuláskor valamennyi kisgyermekes szülő édesség csomagot visz haza, tavaly karácsonykor 10-40 ezer forinttal jutalmaztuk őket, idén is nagyjából ennyit várhatnak. A jutalom szerintem kedvezően hat a munkakedvre: az a jó, ha a munkások nem azt érzik nap mint nap, hogy egy munkahelyre járnak be robotolni, hanem közösségben dolgoznak.

A balatonszentgyörgyi Dél-Balaton Mezőgazdasági Zrt-nél egy havi átlagbérükre számíthatnak a dolgozók, tudtuk meg Feil Dávid igazgatótól. Pap Zoltán, a CAD Produktion Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette: karácsonykor nagyjából tízezer forint értékű ajándékkal kedveskednek az alkalmazottaknak. A pezsgő, narancs és a szaloncukron kívül céges póló és pendrivet is rejt majd a csomag. A háztartási és autóipari műanyagalkatrészek gyártására szakosodott Somplast Kft. Kaposváron és Kecskeméten üzemeltet egy-egy gyáregységet, összesen 450 dolgozót alkalmaznak, a somogyi megyeszékhelyen 250 főt. Palkovics Béla ügyvezető igazgató hétfőn lapunknak azt mondta: évzáró bankettjüket december 15-én tartják az egyik belvárosi étteremben. Munkatársai idén is felvehetik a jutalmukat: átlagosan 30-50 forintot osztanak ki. Az operátorok éppúgy kapnak az év végi keretből mint a menedzsment tagjai.

– Nagyon eredményes volt az évünk, s jelek szerint 2018 még jobb lesz – emelte ki a szakember. – Cégünknél évek óta gyakorlat az év végi jutalomosztás. Kevés a szakképzett munkaerő, a csapat megtartása, további erősítése létkérdés.

Döntő a pozitív megerősítés

A Kaposvári Villamossági Gyárnál 370-en dolgoznak, s közülük 270-en vehetnek fel az év végén plusz pénzt. Az idén belépett alkalmazottakon kívül még azok nem részesülnek jutalomban, akik fegyelmi vétséget követtek el. Szalai Gyula ügyvezető igazgató közölte: az alkalmazottak egész éves kafetériája fejenként 100-120 ezer forint, ennek egy részét megkapták, a felét pedig most, karácsony előtt. A legkevesebbet, közel 40-50 ezer forintot a betanított munkások vehetik fel, a szakmunkások 10-15 százalékkal magasabb összeggel kalkulálhatnak. S leállás előtt idén is megrendezik a Feszültségoldó Partyt a dolgozóknak.

– Felmérések szerint a legerősebb motiváció az elismerés – közölte lapunkkal Szalai Zoltán kaposvári pszichológus. – Akár gyermekről, akár felnőttről van szó, rendkívül fontos a pozitív megerősítés. Az elismerés a cégeknél is remekül bevált módszer, s hosszú távon is kifejezetten hasznos lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában