Csellengők

2019.05.24. 17:30

Évente kis híján nyolcszáz gyerek tűnik el Somogyban

2018-ban a megye rendőrkapitányságain összesen 792 körözést rendeltek el kiskorúak eltűnése miatt, ez a szám az előző évhez képest 2,6 százalékos csökkenést mutat, mert tavalyelőtt 813-an tűntek el.

Kovács Gábor, Kolumbán Tünde

Az összes eljárás 97,5 százaléka a Kaposvári, Marcali és Fonyódi rendőrkapitányságon indult, mert döntően az illetékességi területükön levő gyermekotthonokból, gyermekvédelmi intézetekből távoztak engedély nélkül a neveltek, illetve nem tértek vissza az eltávozásról.

– Az eltűntek nagy része egy-két héten, maximum egy hónapon belül megkerül, mert megtalálják a rendőrök vagy önként visszatérnek a nevelőotthonba – mondta Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. – Az eljáró hatóságoknál egy évet meghaladó körözés nincs, és a folyamatban levő ügyek közül mindössze négy ügy húzódik fél éven túl.

Az eltűnések okai többnyire általánosnak mondhatók, erre vonatkozó rendőrség statisztika nincs. Oka lehet azonban egy rossz jegy, vagy bizonyítvány, esetleg családi problémák, veszekedések, vagy a gyermekvédelmi intézményben megromlott viszonyok, megváltozott helyzetek, esetleg kalandvágy, ifjúkori szerelem. Az intézeti nevelteknél más körülményekről beszélhetünk, így arról, hogy nem szeret ott lenni, nem akarja betartani a szabályokat, és nem akarja elhagyni családját, barátját, barátnőjét. Általában oda szökik, abba a családba megy vissza, ahonnan kiemelték.

A rendőrség a gyermek eltűnésének bejelentését követően haladéktalanul elkezdi a keresést a családtól, illetve gyerek­otthontól, egyéb nyilvántartásokból rendelkezésre álló és beszerezhető adatok, információk alapján. Ilyen a személyleírás, ruházat, különös ismertetőjel, családi, baráti kapcsolatok, telefonszám.

A bűnmegelőzési szakemberek hangsúlyozzák, hogy az eltűnések megakadályozása érdekében a szülő mindenképpen próbáljon olyan viszonyt kialakítani gyermekével, mely a kölcsönös bizalmon alapul, legyen nyitott gyermeke problémáira.

Idén hatezer gyereknek veszett nyoma

A gyermekeltűnések megelőzéséért szervezett ismeretterjesztő programot a Nők Együtt Egyesület Siófokon csütörtökön. A civil szervezet a helyi általános- és középiskolásokat invitálta egy interaktív programra. Orbán Veronika Katalin, az egyesület elnöke arról beszélt, hogy szívügyüknek tekintik felhívni a diákok figyelmét a veszélyekre. Probszt Erika pszichológus különböző videobejátszásokon keresztül mutatta be azokat a szituációkat, amik jó eséllyel vezethetnek oda, hogy egy gyereknek nyoma veszik. A szakpszichológus riasztó adatokkal igyekezett felkelteni a diákok érdeklődését. A statisztikákból az derül ki, hogy 2017-ben egy Keszthely méretű kisvárosnyi gyermek tűnt el, míg idén, az év első négy hónapjában már hatezer gyereknek veszett nyoma. A leggyakrabban az állami gondozásban vagy a nevelőszülőknél élők oldanak kereket. – A 12 évnél fiatalabbak saját akaratukból nem igazán csellengenek el. Bármennyire is bántalmazó a környezetük, előbb válnak meg az életüktől, mint az otthonuktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában