Down-szindróma világnapja

2019.03.21. 17:20

Extra kromoszóma extra szeretettel

Március 21. a Down-szindróma világnapja. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Góz Lilla

– Ő ugyanolyan gyerek, mint a többiek, csak mások a képességei, készségei, mint egy átlagos gyereknek – mondta el Barnay Andrea. Kisfia Miksa két és fél éves Down-szindrómás. Folyamatosan hordja gyermekét fejlesztésekre, főként a mozgás területén kell segíteni neki, viszont érzelmei sokkal kifejezőbbek, mint egy hasonló korú gyereké.

– Érzelmeivel letükrözi a külvilágot. Nem az számít, milyen tanulmányi eredményeket ér el a jövőben, csak az, hogy boldog legyen – tette hozzá az édesanya, aki a legnagyobb közösségi oldalon egy kedves oldalt is indított, ahol abba engednek bepillantást, hogyan kertészkednek együtt Miksával.

– Mikor pici volt, és felzaklatta valami, a pelenkázója feletti zöld növényt nézve tudott megnyugodni – mesélt a kezdeti nehézségekről Barnay Andrea.

Elfogadni és megbecsülni

– Megdőlt az az elmélet, miszerint az idősebb édesanyáknak születnek Down–szindrómás gyermekeik – mondta el Benczéné Csorba Margit, a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ főigazgatója, akitől megtudhattuk, intézményükbe tucatnyi Down–szindrómás gyermek jár.

– Főként gondolkodásukat és mozgásukat kell fejleszteni, mert lassabbak kortársaikhoz képest. Nagyon tudnak szeretni, kifejezőek. A világnap üzenete azt gondolom a szemléletváltás, hogy velük szemben elfogadóak legyenek a közösségek, amelynek tagjaivá válnak – tette hozzá Benczéné Csorba Margit. A főigazgató megjegyezte: az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már nem ritka a hatvan–hetven éves Down–szindrómás. Esetükben nem ritkán okoz problémát gondozásuk, főleg, ha hozzátartozó nélkül maradnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában