közelebb a természethez

2019.01.22. 09:00

Ezreket vonzottak a somogyi állatparkok

Ezreket vonzottak tavaly a somogyi állatparkok és állatsimogatók, több helyütt a 2017-es látogatószámot is sikerült felülmúlni.

Gyeszát Zsolt

Jelentősen nőtt a Kaposvári Egyetem bőszénfai szarvasfarmjának látogatottsága. Nagy János, a szarvasfarm vezetője elmondta: míg 2017-ben 10 ezer 200 vendég fordult meg náluk, addig tavaly már közel 12 ezer látogatójuk volt. – Lényegesen színesebb már a turisztikai kínálat a régióban, mint mondjuk öt évvel ezelőtt, ami több vendéget vonz a Zselicbe – tette hozzá Nagy János. – Persze, a hosszú hétvégék is segítették a növekedést, ekkor többen mozdultak ki a városokból, s keresték fel a vidéki programlehetőségeket, így a szarvasfarmot is. Nagy János úgy véli: nem csak a gazdaság sokféle állata vonzó többek számára, hanem az is, hogy betekinthetnek egy működő gazdaság életébe Bőszénfán.

De szintén eredményes éve volt a Kerekiben található Balatoni madárkert, díszmadár és kisállatparknak is, noha csak tavaly márciusában nyitottak meg. – Közel tízezer látogatónk volt tavaly, aminek nagyon örülünk – mondta Ráczné Csóti Tímea, aki férjével, Rácz Sándorral Csongrád megyéből költöztette át a madárparkot Somogyba. A Balaton vonzáskörzetének köszönhetően viszonylag sok német látogatójuk volt tavaly, de legtöbbször magyar vendégeket fogadtak. Még télen is vannak érdeklődőik. Ráczné Csóti Tímea elmondta: nem pusztán élményt szeretnének szerezni a közel 250 egyedet számláló madárkerttel, hanem a díszmadár-tenyésztéssel, a felelős állattartással is szeretnék megismertetni az embereket.

A siófoki Bella Állatparkban közel tíz százalékkal több vendéget fogadtak tavaly, mint 2017-ben. Az egykor lovasudvarként indult vállalkozás három éve már állatparkként működik. Varga Béla tulajdonos elmondta: az elmúlt időszakban új állatokkal is bővítették az állatparkot. A szezonban több külföldi vendég felkereste őket, de sok gyermekes család is megfordult náluk tavaly. Különlegesebb állatokat is tartanak már, köztük kengurut, tevét és szurikátát is.

A petesmalmi vidraparkban pedig közel ötezren fordultak meg tavaly. Balogh Márta, a vidrapark vezetője elmondta: ez nagyjából megfelel a 2017-es évnek. Májustól október elejéig volt a legtöbb látogatójuk.

Őshonos állatokat is bemutatnak

Tavalyelőtt felújítási munkálatok miatt lezárták a drávaszentesi Dráva Kapu Bemutatóközpont állattartó telepét, az állatok egy részét is más helyre költöztették ideiglenesen – tudtuk meg Horváth Zoltántól, a Duna-Dráva Nemzeti Park tájegységvezetőjétől. A munka az elmúlt évre is átcsúszott, ám több mint ezren így is felkeresték a bemutatóközpontot 2018-ban, ahol előadásokat, preparátumkiállítást is megtekinthettek az érdeklődők. Az idei év májusától már a megújult állatbemutató teleppel várják az érdeklődőket, őshonos magyar tyúkfajtákat is bemutatnak majd a szürke marhák, racka juhok, kecskék és szamarak mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában