Járványügy Somogyban

2020.03.25. 09:00

Falat húztak a vevők elé, maszkot adtak a somogyi pékekre

Szájmaszk, gumikesztyű és fertőtlenítőszer: a koronavírus-járvány miatt kiemelt figyelmet fordítanak a biztonságra a somogyi pékségek is. Plexifal építését kezdték el hétfőn a kaposvári Deseda Pékségben.

Harsányi Miklós

Tóth Tamás, a Deseda Pékség tulajdonosa elmondta: élelmiszeripari vállalkozásként alaphelyzetben is szigorú normákat kell teljesíteniük, ám úgy ítélték meg, hogy a jelenlegi körülmények miatt tovább fokozzák a biztonságot. – Három dolog közül választhattunk volna: teljesen lezárjuk az üzletet és egy ajtón keresztül adjuk ki a terméket. Szóba jöhetett volna még az is, hogy egy oldalsó ablakot használunk az áru értékesítésére, ám akkor a vásárlók nem látták volna a teljes áruválasztékot. Így végül amellett döntöttünk, hogy plexifalat építünk az eladótérbe.

A sütödéhez kapcsolódó kisboltban egyszerre csak egy vevő tartózkodhat, a többiek kint várakoznak. Tóth Tamás azt mondta: némi utánjárással kellő mennyiségű szájmaszkot, gumikesztyűt és kézi fertőtlenítőszert szereztek be. S mivel elhúzódó problémára lehet számítani, így mindenből igyekeznek készletet is betárolni. A sütöde tulajdonosa szerint az élelmiszerekből folyamatos az ellátás. S a beszállítóktól is azt a jelzést kapták, hogy gabonából bőven van a hazai raktárakban.

– A fogyasztás pillanatok alatt átalakult – mondta Tóth Tamás. – Az iskolai büfék bezártak, illetve egyes boltok is jóval kevesebb terméket rendelnek, mint korábban. Hetente nagyjából 220 minyont adtunk el korábban, most talán 15-öt. Az alaptermékeknél – kenyér, kifli, zsemle – viszont közel tízszázalékos forgalomnövekedést tapasztaltunk.

Egyesek még a napokban is a szokásos mennyiség többszörösét vásárolták, egy vevő harminc kiló kenyeret kért. Az illető annyit mondott: van egy nagy fagyasztóládája, abban elfér a kenyér, s nem akar egy hónapig kimozdulni otthonról.

Maszkokat rendeltek a pékeknek

Kelemen Csaba, a mezőcsokonyai Csányi Pékség tulajdonosa azt mondta: a szokásosnál is sűrűbb takarításon felül a boltokban kiírták, hogy a vevők minimum 1,5 méter távolságra álljanak egymástól.

– Gondoskodtunk az egyéni védőfelszerelések vásárlásáról is – emelte ki Kelemen Csaba. – A gumikesztyűn kívül szájmaszkot és kézfertőtlenítőt biztosítunk. Egy varrodában fertőtlenítővel mosható, többször használható textilmaszkot varratunk. Arra is felkészültünk, hogy ha indokolt lesz, akkor csak az ablakon keresztül szolgáljuk majd ki a vevőket.

Tizenöt pék dolgozik a siófoki Marci Pékségben. Martzy Ferenc ügyvezető igazgatótól tudjuk: hétfőn 300 szájmaszkot rendelt el egy varrodában. A teljes munkafolyamatot részletesen szabályozzák, a fertőtlenítésre még fokozottabban figyelnek. Ez vonatkozik az árukiadásra is, a dolgozók pumpás kézfertőtlenítőt kapnak, s mindennap a megszokottnál is sűrűbben, alaposabban mossák a kenyeres ládákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában