több száz fészek

2019.07.17. 19:00

Fecskék költöztek a 67-es főút építése során kitermelt homokfalba

Több száz parti fecske költözött a 67-es főút építése során kitermelt homokfalba Polány közelében. A Magyar Madártani Egyesület kaposvári csoportja és a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai megállapodtak a kivitelezővel, hogy a kisfecskék kirepüléséig ne hordják el a homokot.

Stanics Adrienn

Szinte cikáznak a munkagépek között a partifecskék a 67-es út építésének Polányhoz közeli szakaszán. A korábban ide hordott homokfalba több mint 270 fecskecsalád költözött be és rakott fészket.

– Rendszeresen előfordul az, hogy homokfalakba, bányafalakba a fecskék beköltöznek – mondta Pintér András a Duna-Dráva Nemzeti Park őre. – Az eredeti élőhelyük a folyók szakadó partjai. Elsősorban itt a Drávára és a Tisza felső szakaszára kell gondolni, ahol ezek a folyók még a természetes medrükben haladnak és nagyon gyakran leomlanak ezek a partfalak és a frissen leomló falakat kedvelik legjobban a fecskék. Idén több helyen is előfordult, hogy a 67-es út nyomvonalán homokfalba költöztek a madarak. A parifecskéken kívül a gyurgyalagok is csinálnak ilyet – tette hozzá Pintér András. Miután a természetvédők a helyszínre siettek a 67-es út kivitelezői azt ígérték, nem bontják el a homokfalat addig, amíg ki nem repülnek a fiókák.

Nemcsak védett, hasznos is a fecske

A parti fecske védett madár, eszmei értéke 50 ezer forint. De nemcsak ezért fontos ezen madarak védelme, hanem azért is, mert évről-évre kevesebb van belőlük Magyarországon.

– A fecskék egyedszámának csökkenése azt jelzi, hogy egyre inkább romlik a környezetünk állapota – mondta Molnár Marcell a Magyar Madártani Egyesület Kaposvári helyi csoportjának elnöke.

– Rendkívül hasznos is a fecske. A nedves és meleg időjárás váltakozása miatt idén rengeteg volt a szúnyog. A fecskék a legjobb természetes szúnyogriasztók, mivel egy madár nagyjából 1 kilogrammnyi szúnyogot vagy egyéb repülő rovart fogyaszt el évente – folytatta a szakember.

Az egyesület becslése szerint 1-2 millió fecske hiányzik jelenleg Magyarországról. A partifecskék egyébként nyár végén csapatokba verődve indulnak útra Afrikába, hogy ott teleljenek át, a homokfal, tehát szeptemberig biztosan megmarad Polány közelében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában