hadi torna

2019.10.05. 11:30

Fegyveres váltófutásban is nagyot alakítottak a somogyi tinik

Futás gumi gépkarabéllyal és kézigránát dobás: az Országos Haditorna Verseny pénteki megyei döntőjén izgalmas feladatokat kaptak a fiatalok Jutában. Kilenc somogyi középiskola 12 csapata bizonyította felkészültségét.

Harsányi Miklós

– Húzós menet volt, arra nagyon figyeltem, hogy ne akadjak a kúszófolyosóba – mondta Hoffer György, a somogyzsitfai Széchenyi Zsigmond mezőgazdasági szakgimnázium tanulója, aki csapattársaival – Czekmeiszter Zsolt, Verkman Gábor, Melicz Márió – vállalta a versengést. – A futáson kívül a lőszeres láda cipelés sem hiányzott, kíváncsi vagyok, hogy milyen meglepetést hoz a következő forduló.

Miközben a csapat teljes erőbedobással küzdött, addig felkészítő tanáruk, Máté Péter szurkolt a fiúknak. Összesen 12 állomáson zajlott a haditorna verseny, a siófoki Krúdy Gyula szakgimnnázium és szakközépiskola csapata tavaly a második helyet hozta el, a 19 éves Szabó Dániel a rajt előtt dobogós helyezésben bízott. Edzettség, nyugalom és összetartás: szerinte ez a siker titka, no, és a fizikai állóképességén kívül értékes pontokat ért a remek célzóképesség. A résztvevők légpuska lövészetben is összemérték ügyességüket, Gázsik László, a kaposvári Kinizsi Pál élelmiszeripari szakgimnázium és szakközépiskola diákja elégedetten nyugtázta lőeredményét.

 

– Úgy dobj, mintha élnél – ugratta az egyik tini társát a kézigránát dobásnál. A második próbálkozásra célterületen landolt a gyakorló eszköz, s ujjongásban tört ki a kamaszválogatott. A fiatalok honvédelmi jártasságán kívül egészségügyi felkészültségüket is tesztelték a totón, a vérzéstípusok jellemzőin kívül arra is rákérdeztek a szervezők, hogy milyen fektetési módot alkalmaznak nyakcsigolya törés gyanúja esetén. Horváth Jenő őrnagy, a kaposvári 4. toborzó és érdekvédelmi központ parancsnoka azt mondta: a rendezvényen kilenc somogyi iskola 12 csapata bizonyított. A megméretés a honvédelmi nevelésen kívül a sport és az egészséges életmód népszerűsítését szolgálta.

Kiemelkedő kaposvári győzelem

A fiatalok koordináták alapján pontokat határoztak meg a térképen: ez is hozzátartozott a tereptan gyakorlathoz. Az első két helyet a KSZC kaposvári Eötvös Loránd műszaki szakgimnázium és szakközépiskola szerezte meg: a Gépész csapat győzött, s így ők jutottak az országos döntőbe, második az Eötvös csoport, a dobogón őket követte a somogyzsitfai Széchenyi Zsigmond mezőgazdasági szakgimnázium Szőcsény csapata. Neszményi Zsolt kormánymegbízott, Fehér Gábor alezredes, a megyei védelmi bizottság titkára és Horváth Jenő őrnagy adta át a díjakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában