videó!

2019.07.05. 11:30

Fegyverropogás: a tartalékosok nem spóroltak a lőszerrel

Lövések döreje verte fel a csendet csütörtökön a sántosi lőtéren: a nagyatádi és környékbeli önkéntes területvédelmi tartalékosok gyakorlatoztak.

Harsányi Miklós

– Ürít, a tárat kiveszi, a puskát földre teszi – hangzott a határozott parancs, amit a nagyatádi és környékbeli településekről érkező önkéntes területvédelmi tartalékosok egy emberként hajtottak végre. Az egység legfiatalabb tagja tizenkilenc, a legidősebb hatvan éves, akadt köztük vállalkozó, ügyintéző és erdész is. Nevelős László alezredes azt mondta: a tereptanon és a harcászaton kívül önvédelem, egészségügyi, valamint túlélési ismeretek is szerepelnek a képzésben.

– Sorkatonaként Nagykanizsán szolgáltam a kilencvenes években – mondta a nagyatádi Vlasics Zoltán. – A nagyatádi területvédelmi csapat egyik alapítója vagyok, s már csaknem nyolcvanan tartozunk a közösséghez. Sokféle feladatot kaptunk legutóbb is: a 30 fokos melegben lövészárkot ástunk, és a jármű álcázását is begyakoroltuk. A lövészet különösen izgalmasnak ígérkezik.

Határozott kézfogás, gyors bemutatkozás: a harmincnégy éves Bogár Eszter gazdasági agrármérnökként végzett, s egy dél-somogyi cég munkatársa. Kispuskával 25 méterre lőtt a céltáblára, percekkel később már élete első gépkarabélyos lövészetére készült.

 

– Nem izgulok, kiképzőink minden segítséget megadnak nekünk – mondta Eszter. – Összhang van a közösségben, látszik, hogy akit szívből érdekel a feladat, az teljes erőbedobással végzi a munkát. Az pedig külön tetszik, hogy végig gyakorlatias felkészítést kapunk.

Érkeznek a somogyi jelentkezők

– Az önkéntes területvédelmi tartalékosok összekötő kapocsnak számítanak a civil társadalom és a honvédség között – mondta Nevelős László alezredes. – Somogyban 2017 augusztusa óta 303-an jelentkeztek, az idén 35 új belépővel bővült a számuk. Az őrzés-védelmi, illetve árvízvédelmi feladatokon kívül akár egy katonai bázis őrzésére is parancsot kaphatnak a tartalékosok. Férfiak és nők egyaránt jöhetnek, ha teljesítik a követelményeket: legalább 18 éves, büntetetlen előéletű, egészséges, fizikailag és pszichológiailag alkalmas érdeklődőket várunk. A képzés tíz modulból áll, s a legújabb visszajelzések alapján megyénkben később is folyamatos érdeklődésre lehet számítani ezen a téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában