önkormányzati forintok

2017.10.12. 20:00

Fél éve nincs számlázás – a csekk nem jön, csak a kukásautó

Nem nevezhető sikertörténetnek a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordinációs és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) – mondta el kérdésünkre Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke.

Koszorus Rita

Már indulásakor sem volt teljesen zökkenőmentes a kukaholding működése, hiszen elmaradt számlák miatt bosszankodtak akkor is a fogyasztók. Ez pedig visszatérő problémának tűnik. – Fél éve nincs számlázás ismét – mondta el érdeklődésünkre Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke. – Ami azt jelenti hogy az állam bevételektől esik el, de az önkormányzatoknak finanszírozni kell a gazdasági társaságokat. Hozzátette: az egységes rendszer tehát nem működik. A nemzeti holdingnak vissza kellene adnia a tevékenységet bérszámlázásba az önkormányzati cégeknek, ameddig az egységes rendszer zökkenőmentes nem lesz.

– Nem tudom a Magyar Állam meddig tolerálja ezt – mondta Schmidt Jenő. – S attól is lehet tartani, hogy mi meg ottmaradunk pénz nélkül. Fél éve előfinanszírozunk már, mert az autókat tankolni kell, hiszen azok kimentek és összeszedték a hulladékot. Nagyjából 20 milliárd forint lóg így a levegőben.

A Nyugat-Balatoni Hulladékgazdálkodási Társulás ellátási területén is voltak gondok a számlázással, tudtuk meg Balatonboglár első emberétől, Mészáros Miklóstól. – Az ellátásban azonban nem volt zavar – tette hozzá a városvezető. – Tehát a lakosok csak azt vették észre, hogy máshonnan jött a számla.

Már, ha jött, mert a probléma valós, tudtuk meg a somogyi polgármesterektől. A lakosságnak pedig ebből az a hátránya származhat, hogy egyszerre kell majd több csekk összegét befizetni. Balatonboglárnak is kellett előleget betennie a hulladékkezelő cégbe. 2016-ban közel 4 millió forintot pótbefizetés és tőkeemelés jogcímén.

Dél-Somogyban nem érkeztek negatív észrevételek a szolgáltatással kapcsolatban, közölte lapunkkal Füstös János, Csurgó polgármestere. – Elmondhatom, hogy nálunk jobb a helyzet, mint az országos átlag – fogalmazott a városvezető. – Habár már nem mi vagyunk szerződéses kapcsolatban a lakókkal, a szolgáltatás színvonala nem változott. Sőt mondhatjuk, hogy fejlődött is, hiszen bevezették a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést.

– A beruházások levezénylésére kiválóan alkalmas a nemzeti kukaholding – emelte ki a TÖOSZ elnök, tabi polgármester Schmidt Jenő. – Nincsenek területi eltérések. Azt gondoltuk, hogy az átállás folyamata gyorsabb lesz, de ez nem így történt és tevékenységet, valamint időt nem lehet megspórolni. Azt gondolom, a hulladékkezelési szolgáltatást sínre kell állítani. S előbb-utóbb az szolgáltatási díjakhoz is hozzá kell majd nyúlni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában