sajtótájékoztató

2020.02.05. 18:00

Felkészülten várja az idei feladatokat az agrárkamara

A szolgáltatás jelleg erősítését és a gazdák gyors, hiteles tájékoztatását tűzte ki célul a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei szervezete. Szerdai sajtótájékoztatójukon értékelték a 2019-es évet és az idei feladatokról és rendezvényeikről is beszámoltak.

Góz Lilla

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: melhijad

November vége óta új elnöke van a megyei agrárkamarának. Berek Gábor számára nem ismeretlen a szervezet, 2013-ban megyei küldöttként, 2017-ben pedig országos küldöttként és a megyei állattenyésztési osztály vezetőjeként vett részt a kamara átszervezésében.

– Az igazgatóság eddigi munkája országosan is példaértékű és kiemelkedő a többi megyei szervezet között, a jövőben erősíteni kívánom a kamara szolgáltatási jellegét, a gazdálkodókat azzal tudjuk segíteni, ha a változó jogszabályokról megfelelő tájékoztatást kapják gyorsan és közvetlenül – mondta el a megyei elnök. A 2019-es évről a kamara megyei igazgatója adott tájékoztatást. Mácsai Ádám elmondta: 4560 kérelem kitöltésében segítettek a gazdáknak, akik 17 milliárd forint területalapú támogatást kaptak. Közel tízezer regisztrált őstermelővel vannak kapcsolatban és több mint kétezer gazda élt a Mol kártya lehetőségével, amely révén kedvezményesen vásárolhatnak üzemanyagot. Tavaly több mint háromezer földügyet bírált el az igazgatóság, amely kérelmek közül 121-et utasítottak el.

– A Kaposvári Egyetemen működő laborban 2250 gazda végeztetett talajtani vizsgálatokat, a programot országosan is kiterjesztette a kamara – mondta el Mácsai Ádám. Hozzátette: idén is legalább tucatnyi Helyi Termék Napot szerveznek, a Gasztrotalin pedig a vendéglátósokat hozzák össze az őstermelőkkel. 277 somogyi és 135 zalai képzőhellyel van kapcsolatuk, akik segítségével az agrárszakmát próbálják népszerűsíteni. Első, biokertekről szóló szakmai konferenciájukat február 13-án rendezik, amelyre már 110 fő regisztrált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában