Járványügy Somogyban

2020.03.30. 14:00

Fellélegezhettek végre a somogyi patikusok

A nagyon ritka, speciális és a mindennapos gyógyszerek is beszerezhetőek a megye patikáiban, csak az nem biztos, hogy mindent azonnal megkap a vásárló. 

K.G.

20200312 Békéscsaba Koronavírus: Patika illusztráció Békéscsabai Isteni Gondviselés Gyógyszertára Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

A legfelkapottabbak a fájdalom- és lázcsillapítók, a gyulladáscsökkentők – sorolta kérésünkre Szabó Péter Balázs, a lengyeltóti gyógyszertár vezetője, aki a Magyar Gyógyszerészi Kamara Somogy megyei elnöke. Azt tapasztalta, hogy most a paracetamoltartalmú termékeket keresik a legtöbben, mert laikusként azt hiszi mindenki, hogy ellenállóbbá teszi őket a vírussal szemben. A C-vitamin, a D-vitamin, a lázmérő, a kézfertőtlenítő, a szájmaszk és a gumikesztyű még mindig nagyon keresett.

– Március 12-e, a nyugdíjfizetés után elkezdték bespájzolni a gyógyszereket az emberek, és ez a patikai készleteket megcsappantotta, sőt a nagykereskedőket is nehéz feladat elé állította – mondta a kamarai elnök. – Ez átmenti hiányt okozott, a nagykerek nem tudták gyorsan visszatölteni a készleteket. Ez arra kényszerítette a szállítókat, hogy szolgáltatáscsökkentést vezessenek be.

Három héten át hatalmas mennyiségű gyógyszer áramlott a patikákba, de mind elfogyott, mert a betegeknek korábban azt ajánlották, hogy írassák fel három hónapra előre az orvosságot. A patikákra nehezedő nyomás miatt kvóta szabta meg, hogy mennyit rendelhet egy gyógyszertár. Ennek a mélypontja a múlt hét elején volt, de csütörtökön és pénteken a kvóta már emelkedett, mert a nagykereskedők túljutottak a mélyponton. A gyógyszertárakban is fellélegeztek, mert most már nem jön háromszor annyi vevő.

– Van gyógyszer – szögezte le Szabó Péter Balázs. – Nem biztos, hogy azonnal, lehet, hogy csak délutánra vagy másnap reggelre. A vásárlóknak azt kell megérteniük, hogy márciustól véget ért a régi világ, már nem az van, hogy a beteg rögtön levehet mindent a polcról.

 

Kulcskérdés, hogy a gyógyszerészekre is vigyázzunk

Kulcskérdés, hogy a gyógyszertárak meddig tudnak kitartani, mutatott rá a megyei kamarai elnök. A 60 éven felüli dolgozókat már hazaküldték, és a kisgyermekesek is otthon maradtak az iskolai távoktatás miatt. Tehát az eleve munkaerőhiánnyal küzdő gyógyszertáraknak fele gárdával kell a megnőtt forgalmat ellátni. Közben a kis patikák és a nagykerek dolgozóinak az egészségére is fokozottan vigyázni kell. A betegeknek nem kötelező bemenni, kisablakoznak, de ha egyvalaki mégis elkapja a koronavírust a gyógyszerészek közül, akkor az épületet lezárják, és az az ellátási egység kiesik. Ez nagy nehézséget jelenthet egy kistelepülésen. Ilyen helyzetben a vevőknek utazniuk kell majd az orvosságért, pedig a járványveszély miatt az lenne a jó, ha nem utaznának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában