felzárkózó segítség

2018.12.03. 20:00

Félmilliárd forint érkezik a fogyatékkal élők tanítására

Több mint két és fél ezer fogyatékossággal élő somogyi gyermek, és a családjaik élete változhat meg egy nagyszabású fejlesztésnek köszönhetően, melynek a projektindítóját a hétfőn, a fogyatékkal élők világnapján tartották a vármegyeházán.

Kovács Gábor

Az országban 80 ezer fogyatékossággal élő embert tartanak számon, Somogyban több ezret, közülük a legtöbben mozgássérültek, utánuk az értelmi sérültek száma a legmagasabb – tudtuk meg Benczéné Csorba Margittól, a Kaposvári Bárczi Gusztáv EGYMI főigazgatójától a hétfői tanácskozáson. – Az érzékszervi sérülésekkel élők, például siketek és vakok száma az utóbbi időben nem növekedett számottevően, mert a tudomány fejlődésével egyes betegségeket jobban lehet kezelni – mondta a főigazgató. – A legdinamikusabban az autista gyerekek száma emelkedik megyénkben, de azt is tudni kell, hogy ma már jóval pontosabb és koraibb diagnózisok születnek az érintettekről.

Nagyon fontos a fogyatékossággal élők tehetséggondozása, mert ezen keresztül lehet kompenzálni a hátrányaikat, sőt fejleszteni őket, tartja Benczéné Csorba Margit. – Sokan közülük családban és intézeti körülmények között élnek 18 éves koruk után is, bár egyre nagyobb szerepet kap a lakhatásuk támogatása, hogy kis segítséggel önálló életet tudjanak élni – tette hozzá Benczéné Csorba Margit, aki szerint a munkába állásuk terén van a legtöbb teendő a jövőben, mert a munkahelyek csak részben készültek fel az elfogadásukra.

A fogyatékossággal élők támogatására uniós forrásból, majdnem 498 millió forintból olyan mértékű fejlesztés valósul meg a megyében, amelyre eddig nem volt példa – derült ki a hétfői tanácskozáson. – A most induló, és 2021-ben lezáruló projekt keretében 2520 gyermek tanulhat, és 960 pedagógus vesz majd részt képzésekben. Több mint 60 módszertan honosodhat meg megyénkben. Plusz fejlesztő órákat kaphatnak a diákok, az intézmények pedig 120 millió forintot költhetnek eszközfejlesztésre.

– A somogyi gyógypedagógiai szakma állította össze, hogy pont azokra a területekre irányuljon a fejlesztés, ahol ezt a leginkább igénylik, mondta Stickel Péter, a Kaposvári Tankerületi Központ Igazgatója. – Az utazó gyógypedagógiai hálózat támogatása és a módszertani oktatás fejlesztése nagy segítséget jelent. A program leginkább a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat támogatja. Közösen pályázott a Bárczi Gusztáv Módszertani Intézmény, a Duráczky József Módszertani Intézmény, a Barcsi Szivárvány Módszertani Intézmény, a nagyatádi Éltes Mátyás Általános Iskola, és a Somogy Megyei Pedagógiai Szakszolgálat.

A hétfői projektindítón köszöntőt mondott Szita Károly, Kaposvár polgármestere, Neszményi Zsolt kormánymegbízott, és Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke. Szita Károly felvetette, hogy az érintett szülők klubokba tömörüljenek. Neszményi Zsolt és Biró Norbert a gyógypedagógusok hivatástudatát dicsérte.

Okostankönyv a diákoknak

Lecsendesedtek a szakmai viták az országban, jelentette ki előadásában Sipos Imre, az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója. A digitalizáció fontosságáról szólt az oktatásban. Okostankönyveket készítettek el, köztük sajátos nevelési igényű, illetve diszlexiás diákoknak is. Az eredményeket jövő februárban publikálják, de 21 iskolában kipróbálhatják a diákok. Felvázolta a jövőt, ahol a diákoknak nem kell iskolatáskát hordaniuk, s bár a pedagógust még nem helyettesíthetik a robotok, már van olyan robot, ami érti a diákok metakommunikációját. Erről a jövőről azonban új szakmai viták indulhatnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában