Zene világnapja

2017.10.02. 20:00

Fiataljaival muzsikált Kaposvár

Muzsikál Kaposvár a zene világnapján címmel diákok százai kapcsolódtak hétfőn a Liszt Ferenc Zeneiskola rendezvénysorozatába: a látványosan megkomponált műsort nézők sokasága tekintette meg a Kossuth téren. A nap folyamán közel 30 fellépésen vettek részt az énekesek és az ifjú zenészek.

Harsányi Miklós

– A zene az egész életünket átszövi, elkísér bennünket a bölcsőtől a sírig – hangsúlyozta köszöntőjében Oláh Lajosné alpolgármester. – Énekelgetünk, ha rossz kedvünk van, dúdolgatunk, ha örömünk van, hallgatjuk a zenét sportolás, tanulás közben. Yehudi Menuhin, akinek köszönhetjük a zene világnapját, azt kérte, hogy ezen a napon ne koncerttermekben halljunk csak zenét, hanem az utcákon, közterületeken hangozzék fel a zene és szóljon az ének. Kaposváron ez már évek óta így van. S ne csak ma, hanem az év valamennyi napján legyen a zene mindenkié.

Csodásan zengő népdalok a belvárosban, ütős és rézfúvós kvartett a Sommsich utcai óvodában, klarinét duó az Európa parkban: a város számos pontján adtak ízelítőt tudásukból az énekesek és a fiatal muzsikusok. A Liszt Ferenc Zeneiskola munkatársai és diákjai évről évre minél színesebben igyekeznek megünnepelni a zene világnapját. Szabó Klaudia intézményvezető-helyettes szervezésével zajlott a hétfői Kossuth téri közös éneklés, melyben több mint 400 gyermek vett részt, Kutiné Majnay Judit és Kerekes Béla vezényelt.

 

– Igyekeztünk minél több érdeklődőt bekapcsolni a közös zenélésbe, ezért kottákat is kiosztottunk a járókelők között – mondta Nagy Tamás igazgató. – A közös ünnepléssel a zene szépségére és közösségformáló erejére hívtuk fel a figyelmet. Célunk, hogy minden gyermeknek lehetősége nyíljon a zenetanulásra, hiszen olyan tudás és élmény birtokosaivá válhatnak, aminek felnőttkorukban is jó hasznát veszik.

A közös éneklés után táncházzá alakult át a belváros, s új elemként egy kiállítással gazdagodottt a zenenapi rendezvény Kaposváron. Az egyik belvárosi kirakatban bemutatót rendeztek, ahol a Liszt Ferenc Zeneiskola diákjainak sikereit hangszerek, fotók és serlegek tárják az érdeklődők elé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában