déli part

2018.08.16. 09:00

Fizetős vagy ingyenes? Húsz szabadstrand maradt a Balatonnál

A szabadstrandok eltűnése ellen emelte fel hangját egy civil megmozdulás. A balatoni fürdőhelyekért aggódók szerint, már csak húsz szabadstrand van a tó körül. Ennek többsége a déli parton.

Koszorus Rita

Civilek az ingyenes balatoni fürdőhelyek eltűnésétől tartanak. S habár nem úgy tűnik, mintha ez záros határidőn belül bekövetkezne, valóban kevés az ingyenes fürdőhely. Az 592 négyzetkilométer területű tó körül mindössze 20 szabadstrand található. Ezek többsége a déli parton. Ám az is igaz, hogy a fizetős strandok mellett általában ingyenes is van. A civilek azt szeretnék, hogy ötezer online aláírás összegyűljön, amellyel a tóparti polgármesterekhez fordulhatnak.

A településvezetők véleménye megoszlik a kérdést illetően. Kenéz István, balatonlellei polgármester kitart az ingyenesség mellett. – Az én véleménynem, hogy így tökéletes: a vendégek eldönthetik fizetnek vagy sem a fürdőzésért – fogalmazott a városvezető. – Nekünk 2 kilométer hosszú szabadstrandunk van, amelyet nem kívánunk megszüntetni. Megteszünk mindent annak érdekében, hogy olyan körülmények között üzemeltessük, amelyektől a vendégek jól érzik magukat.

Igaz Balatonlellén fizetős strand is a fürdőzők rendelkezésére áll, a Napfénystrandon naponta jó időben nagyon sokan kisgyermekkel érkeznek. – A fizetős strandot is szeretnénk tovább üzemeltetni – tette hozzá Kenéz István. – Egyedülálló homokos, lidós környezet van, amely családosok körében keresett. Nálunk a szabadstrandon naponta jó időben 20-25 ezer ember megfordul, de nem kívánjuk

a parkolást sem fizetőssé tenni. Azt akkor szüntettem meg, amikor polgármester lettem, ezt szeretném is megőrizni.

Balatonbogláron a strand és a parkolás is teljesen ingyenes. – Boglár éppen emiatt különleges és keresett a strandolók körében – mondta Mészáros Miklós polgármester. – Sok helyen ugyanis a strand ingyenes, de a parkolás nem. A képviselő-testület azon az állásponton van, hogy a szolgáltatást továbbra is változatlan formában, ingyenesen tartsuk fenn.

Zamárdiban az idei évtől vált fizetőssé a parkolás, a strandok azonban itt is ingyen igénybe vehetők. – A part fenntartása óriási költségeket emészt fel, amelyet ki kell gazdálkodni – mondta Csákovics Gyula polgármester. – Az idei évtől bevezettük a fizető parkolást. Éppen azért, hogy bevételhez jusson az önkormányzat, hiszen egyre inkább rákényszerít az élet, hogy gazdálkodjunk és bevételi forrásokat keressünk. A fizetős parkolás pedig ilyen lehetőség.

Csákovics Gyula hozzátette: alig lehet mozdulni Zamárdiban a rengeteg autótól, amelyekkel a turisták érkeznek. A fizető parkolók bevezetése azt a célt szolgálják, ha nem muszáj, ne kocsival menjenek a strandra a turisták.

A szabadstrandok már csak azért sem tűnhetnek el, mert így veszélybe kerülne a körbejárható Balaton gondolata. Bár ez Csákovics Gyula szerint inkább álomkép. – Ez egy utopikus gondolat – mondta a városvezető. – Azt gondolom ezt már évekkel ezelőtt meg kellett volna oldani, több száz milliós villákat építettek a Balaton-partra. Az államnak fel kellene vállalnia, hogy lecsíp egy részt, hogy ott sétálhassanak a turisták.

Mészáros Miklós szerint, a körbejárható Balaton egy hosszú távú cél. – A kiparcellázások miatt ez csak évszázados cél lehet, véleményem szerint – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában