nincs távolság

2018.12.24. 07:00

Floridai fiával a világhálón keresztül karácsonyozik Ica néni

Elszakadóban vannak egymástól a generációk, és hogy a kilométerben is mérhető távolságot áthidalják egymás között, a nagypapák és nagymamák az interneten próbálkoznak. Sok nagyszülőknek ma már a világháló hozza el a családot karácsonyra.

Kovács Gábor

– Éppen fent vagyok profilomon! – ezzel fogadott bennünket a 82 éves Jancsók Gyuláné, a laptopját mutatva. Csupán néhány hónapja regisztrált a legnagyobb közösségi oldalon, de ezzel új világ tárult ki előtte. Büszkén mutatja a floridai unokája fényképét. A fotó akkor készült, amikor Isabel a 15. születésnapját ünnepelte Kubában.

Kalandos történet a Jancsók családé. Ica néni nagyobbik fia Kaposváron ismerkedett meg egy kubai lánnyal, aki a 1980-as évek végén a Textilművekben dolgozott a honfitársaival. A szerelemnek nem parancsoltak megálljt az országhatárok. Ica néni nagyobbik fia 1990 áprilisában ment ki az USA-ba, majd a floridai Naples-ben telepedett le. Gépészmérnökként röntgen berendezéseket gyártott, orvosi műszereket szerelt. Kubai feleségétől két lánya született, Isabel és Selena.

Jancsók Gyuláné skype-on tartja a kapcsolatot az Egyesült Államokban élő, most 59 éves fiával. Hetente háromszor-négyszer felhívja. Az időeltolódás miatt Ica néni beszélgetés közben uzsonnázik, amíg a fia reggelizik. Tegnap azt látta, ahogy a fia a szárazság miatt félmeztelenül öntözte a pálmacsemetéket a kertben, és szedte a papayát. A karácsony is az internet segítségével telik közösen. Floridában is állítanak karácsonyfát, de a szaloncukrot nem ismerik. Az ünnepek alatt Ica néni a neten keresztül beszélget az unokáival, a most 19 éves Isabellel, aki nemrég letette a pilótavizsgát a légiközlekedési főiskolán, és a 17 éves Selenával, aki egészségügyi pályára készül.

– Ilyenkor együtt van a család – mondta Jancsók Gyuláné. – Bemutatják, hogy karácsonyra milyen ételeket készítettek, milyen a tálalás.

Ica néni lassan ismerkedett meg az internettel, mert nincs önbizalma a műszaki eszközökhöz, bár mindkét fia mérnök. A Segítő kezek program oktatójának türelme kellett ahhoz, hogy ma már otthonosan mozogjon a világhálón. Most csodaként éli meg, hogy sűrűn társaloghat az amerikai unokákkal. Ica néni Kaposváron sem magányos, hiszen itt él a kisebbik fia és annak családja. Velük tölti az ünnepeket. A nyolc éves unokája, Olivér, már ellátja a nagymamát tanácsokkal, hogyan kell kezelni a laptopot. A karácsonyi sütés-főzésbe Ica néni is bekapcsolódik, halászlét és rántott halat készít a családnak. Jancsók Gyuláné hozzátette: népes a rokonság, de mivel utazni idős kora miatt már nehezen tud, most az internet hozza össze a távoli rokonokat. Gyakran üzennek egymásnak, főként ünnepek idején.

Száznegyvenegy idős tanult számítógépezni.

Az idén januárban kezdődött meg az ingyenes számítógépek kiosztása Kaposváron az időseknek. 141-en igényeltek és kaptak új laptopokat a városban. A Segítő Kezek Alapítvány diszpécserszolgálata járt ki az idősekhez. Heti kétszer másfél órán át oktatták őket a számítógép kezelésére, kiemelten a skype használatára. A tanítás azóta befejeződött. A nyugdíjasok közül a legtöbben a magány ellen használják az internetet. A Segítő kezek programban résztvevők karácsonyi ünnepséget is tartottak a kaposvári nyugdíjasházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában