jó lesz a szezon?

2018.04.28. 11:30

Nyomot hagyott a fagy, de Csökölynek mázlija volt

Kezdődik az eperszezon Csökölyben. Egyelőre csak a fóliákban piroslik a gyümölcs, a szabadföldire még jó két hetet kell várni. Ugyan látszanak a fagy nyomai, de bíznak a jó szezonban.

Góz Lilla

– Jöjjenek csak be, itt jó meleg van – invitál minket fóliasátrába Vali néni. Családjával harminchat éve foglalkozok epertermesztéssel. Idén hat fóliába mintegy húsz ezer palántát gondoznak. Évente ültetik, mert már a második évben nem hozna annyit a palánta.

– A napokban kezd beérni az eper, bízunk benne, hogy idén jó szezon lesz, bár a fagy nyomai meglátszanak a szemeken. Nagy torzak a hidegtől, az első virágok meg leszáradtak a kemény hidegben– tette hozzá Nezdei Sándorné. Elmondta: nagyon keresett a csökölyi eper, bár még a felvásárlási árakról nem tudnak sokat. A nagybani piacon 2800 forintért adják a magyar eper kilóját. – Mi annyit biztos nem kapunk érte – tette hozzá.

Csökölyben több tucat család foglalkozik epertermesztéssel. – Régebben többen voltunk, nagyon munkaidényes gyümölcs, sokan abbahagyják. A fiatalok a szezonba dolgoznak, nincs idejük munka mellett erre. Helyben nem sok napszámost se találok, a legtöbben a környékbeli faluból jönnek hozzánk dolgozni – mondta el Nezdei Sándorné.

Tóth István növényvédelmi szakmérnök szerint az epreseknek, a cseresznyéseknek, szilvásoknak és a meggyeseknek szerencséjük volt, de a barackosok nem úszták meg. Továbbá az érzékenyebb szőlőfajtáknál észlelhetők a fagy nyomai. – A szamócásoknak jó termésük válható, meleg és száraz idő jót tenne a gyümölcsök fejlődésének – tette hozzá.

Most nagyon oda kell figyelniük, hogy többször leszedjék a leveleket, mert befülledhet a palánta a páradús fóliában és könnyen rothadásnak indul. Bíznak abban, hogy szép napos idő lesz a következő hetekben és akkor bő termése lehet a csökölyieknek. Az eper mellett sokan foglalkoznak már növénytermesztéssel is, hogy egy rossz szezon esetén valami kis bevételre szert tehessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában