cukorbetegség

2019.11.19. 20:00

Folyamatosan növekszik a diabéteszesek aránya

Húsz év múlva két millió cukorbeteg lesz Magyarországon, hangzott el a Magyar Cukorbetegek Kaposvári Egyesületének keddi diabétesz világnapi rendezvényén. Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna kiemelte: járványszerűen terjed a kettes típusú cukorbetegség.

Marosi Gábor

A statisztikai adatok szerint Somogy megye és Kaposvár lakosságának mintegy tíz százaléka cukorbeteg. A diabéteszesek száma évről-évre növekszik. Szakemberek szerint ebben szerepet játszik a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény élet. – Nem teszünk azért, hogy egészségesek legyünk – fogalmazott Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna. – Ez valahol anyagi kérdés is, hiszen például egy előnyös olasz diétát megvalósítani nem egyszerű, hiszen sokba kerül a zöldség és a gyümölcs is, ezt pedig nem mindenki engedheti meg magának – tette hozzá.

A világnapi megemlékezésen Szita Károly, Kaposvár polgármestere elmondta: a város célja nem más, mint hogy 2030-ig Kaposvár az ország legegészségesebb városa legyen. – Nem a „nulláról” indulunk – fogalmazott. – Van egy jó infrastruktúrával felszerelt kórházunk, felújítottuk a rendelőink jelentős részét, kondi parkokat építettünk és építünk. Létrehoztunk a kórház mellett egy új parkot, bevezettünk a kortalan tornát, számos sportlétesítményt építettünk – hangsúlyozta a polgármester, majd hozzátette: megalakult az egészségtanács és már elkészült a Kaposvár Egészség 2030 programja, amely meghatározza, melyek azok a lépések, hogy egészségesebben éljenek az emberek.

Az eseményen elhangzott: a cukorbetegség 1921 óta gyógyítható, azelőtt halálos betegségnek számított. Az első inzulint egy tizenöt éves kisfiú kapta meg, aki már kómában volt, de a gyógyszer hatására meggyógyult. Az érdeklődőknek lehetőségük volt arra, hogy ingyen megméressék vércukor szintjüket, vérnyomásukat, de diétás tanácsot is kaptak szakemberektől.

A jó cipő is segíthet a gyógyulásban

A láb amputációk nyolcvannégy százalékát olyan embereken végzik el, akik cukorbetegek, hangzott el a diabétesz világnapi rendezvényen. Hozzáértők szerint az utolsó fázis odafigyeléssel és megelőzéssel elkerülhető lenne. – A cukorbetegnek a cukorszintet karban kell tartani – hangsúlyozta Koós Zoltán, ortopéd főorvos. – Ezzel meg lehet előzni az ér és idegbántalomnak a kialakulását és elkerülhetővé válik az amputáció. Nagyon fontos az is, hogy egy cukorbeteg milyen cipőt visel. Az enyhe cukorbetegeknek egy kellően széles orr résszel rendelkező, kényelmes konfekciós cipő az megfelelő. A leghosszabb ujjtól körülbelül egy-másfél centiméterre legyen a cipő vége és lehetőség szerint ne legyen varrás azokon a részeken, ahol valamilyen deformitás van – fogalmazott Koós Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában