asztrofotó

2018.11.18. 17:00

Fotó a végtelenről: nagyon kicsik vagyunk az univerzumhoz képest

Ismét egy gyönyörű fotóval örvendeztetett meg minket Facebook-oldalán Schmall Rafael kaposvári asztrofotós. A végtelen univerzum és mi.

Sonline

– Valószínűleg már mindenki elgondolkozott azon, mennyire nagy az univerzum és hozzá képest mennyire aprók vagyunk – írta Schmall Rafael, kaposvári asztrofotós. – Egy-egy holdfénymentes, fényszennyezéstől távoli éjszakán szabad szemmel 2500-3000 csillagot láthatunk. Alkalmas időszakban ott hömpölyög a Tejút derengő sávja az égbolton. Apró ködösségek, csillagmezők látszódnak még.

Namíbia éjszakáján az égre tekintve a Tejút centruma szinte beragyogja az eget – folytatta Schmall Rafael. – Magasra emelkedik és lenyűgöző. Országunkból a Tejút centruma nyári és őszi esténként a déli horizont közelében látható. Azonban a fényszennyezés és az időjárás gyakran megakadályozza a csillagváros központjának megfigyelését. A déli féltekén májusban késő éjjel viszont ez a központi régió magasan az ember feje felett van. A levegő tisztasága, a zéró fényszennyezés miatt szinte árnyékot vet az egész.

Valójában a Tejút azon része, mely országunkból is megfigyelhető, az ott sem fényesebb. Ugyanolyan. A déli féltekére viszont sokkal fényesebb régiók jutottak, és persze a központi régió is ott magasodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában