Járványügy Somogyban

2020.05.07. 11:30

Fotó készül arról aki ellenáll az azonosításnak

A múlt péntektől hatályba lépő új jogszabály szerint, amennyiben valaki megtagadja személyazonosságának igazolását, akkor a rend­őr fényképfelvételt készíthet róla.

Kovács Gábor

Ezt a fotót egy arckép­elemző rendszeren futtatják keresztül. Egy automatikus, digitális eljárásban összevetik a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplő más adatokkal, például a személyi igazolvány elkészítésekor korábban született másik fényképpel.

A rendőrök elmondták: mindez úgy működik a gyakorlatban, hogy az igazoltatás alatt készült képből gyártott adatsort megküldik a BM-nek, ahol egy informatikai szoftver és arcképelemző rendszer segítségével összevetik a rendszerben található más arckép profilokkal. Ha eredményes a folyamat, akkor az első öt legnagyobb egyezőséget mutató arcképprofilhoz tartozó technikai számokat megküldik a rendőrnek, aki az elektronikus eszköze segítségével a személyiadat- és lakcímnyilvántartásból lekéri az azonosító adatokat és fényképeket. A rendőrség az így kapott adatsort csak az igazoltatáshoz és az összehasonlítás alapját szolgáló ügyhöz használhatja fel, és legkésőbb 30 napon belül törölnie kell.

Ha a helyszíni azonosítás vagy ellenőrzés ezek után is sikertelen, akkor további adat­egyeztetés érdekében az illetőt előállíthatják a kapitányságra. Az újdonságot az adja, hogy eddig a rendőrségnek nem volt lehetősége a gyors digitális eljárásra, mert ha nem sikerült a személyazonosságot megállapítani, akkor az előállítás volt az egyetlen lehetőség.

Hasonló fotós módszer egyébként már volt használatban, de akkor két elemző szakember állapította meg a képek közötti egyezőséget, és 8 napjuk volt értesíteni az igazoltató rendőrt a végeredményről.

Átrendeződések

A rendőrök megyeszerte naponta több száz intézkedést hajtanak végre, melyek száma időnként megközelítheti az ezret is. Az intézkedések száma az elmúlt években nagyságrendileg nem változott, válaszolta kérdésünkre a Somogy Megyei Rend­őr-főkapitányság. Ha az igazoltatások száma nem is módosult, ám információink szerint a járvány némiképp átalakította az igazoltatások összetételét.

Voltak napok, hogy a közterületen kevesebben jártak, és az emberek inkább otthon tartózkodtak, ám összességeben mégsem csökkent az igazoltatások száma, mert a Covid–19 vírus miatt elrendelt hatósági karanténok ellenőrzése is a rendőrség feladata. A police.hu adatai szerint a május elsejei hosszú hétvégén a korlátozó rendelkezések megsértése miatt Somogyban a rendőrök összesen 1265 embert figyelmeztettek, 447 helyszíni bírságot szabtak ki, valamint 887 szabálysértési feljelentést tettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában