Füstköd

2017.11.16. 09:00

Már egy füstmentes napért is hálás a dohányos tüdeje

Egyre többeknél láthatunk az utcán sétálva elektromos cigarettát, s sokan vannak, akik a bűzrúd szívása helyett vízipipát használnak. Ma már számos alternatíva csábítja a nikotinfüggőket, de egyik sem egészséges.

Koszorus Rita

Évente 35 ezren halnak meg a dohányzással összefüggő betegségekben Magyarországon. 2500-an passzív dohányosok, vagyis mások cigarettafüstjét lélegzik be. Ma van a füstmentes világnap, amelynek lényege, hogy a dohányosok egy napig ne gyújtsanak rá.

– Ez egy olyan kezdeményezés, amivel felhívjuk a dohányosok figyelmét, hogy mások orra alá ne füstölögjenek – vélekedett Szántó Zalán, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa. – Így a dohányosokat is igyekszünk védeni a füsttől, bár közülük sokan nemigen figyelnek nem dohányzó társaikra. A kezdeményezés azért hasznos, mert a füstmentes lét kedvező hatásai már egy nap után érezhetőek. A nap végére észreveheti a páciens, hogy könnyebben kap levegőt, megpihenteti saját tüdejét a füsttől.

Sokan használják a modern kor vívmányát az elektromos cigarettát. Szántó Zalán, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa szerint ezzel nem feltétlenül tesznek jót tüdejüknek a dohányosok. – Sokszor ellenőrizhetetlen eredetűek az ehhez használt folyadékok – hívta fel a figyelmet a szakember. – Vannak veszélyei a vízipipázásnak is, de ezt látom a legkevésbé károsnak. Ám egy hatásos dolog biztosan van: abbahagyni a dohányzást. Ezt legjobban úgy teheti meg az ember, ha szakember segítségét kéri és orvos által ellenőrzött módon szabadul a nikotin fogságából. Sőt manapság már virtuális személyi edző is rendelkezésre áll, hogy füstmentessé tegyük

Nagyon sok krónikus betegség alakulhat ki a dohányzás miatt, keringési- és szívbetegségek, s daganatos megbetegedések. De nem minden tüdőrák a dohányzás következménye, viszont a füstölgéssel növeljük a kockázatát, szögezte le Szántó Zalán. – Duplájára emelkedett az elmúlt években azoknak a száma, akik soha nem dohányoztak, de tüdőrákban szenvednek. Sokszor látunk 40 éves betegekben tüdőrákos megbetegedést és egyre fiatalabbaknál fordul elő.

A betegséget minél hamarabb veszik észre, annál jobbak a gyógyulás esélyei. Ezt segíti az a világon is egyedülálló okostelefon alkalmazás, amely Szántó Zalán ötlete alapján készült és a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Mellkassebészeti Osztálya és a Bioanalitikai Intézet orvosai dolgozták ki. Az applikáció segítségével egy rövid kérdéssor kitöltése után bárki felmérheti azt, mennyire veszélyeztetett a betegség szempontjából.

– Mi már használjuk az applikációt és számos tünetmentes beteget tudtunk kiszűrni Pécs környékén – osztotta meg a tapasztalatokat a szakember. – Bízunk benne, hogy a Somogy megyei háziorvosok körében is hamarosan elterjed az alkalmazás és korai stádiumban tudunk diagnosztizálni. Hiszen a „tüdő daganat szűrő” alkalmazás lényege, hogy a páciens maga fordul háziorvosához az eredmények alapján. A program ráadásul rögzíti a cellainformációk alapján a felhasználó tartózkodási helyét, így a kitöltés végén felajánlja a legközelebbi szűrőközpont címét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában