megelőzés

2019.06.03. 09:00

Gazdik figyelem! Terjed a szívférgesség, egyre több a súlyos eset

Van olyan régió, ahol minden harmadik kutya szívférgességgel fertőzött. A szúnyogok terjesztette betegség Somogyban is egyre nagyobb mértékben fordul elő. Az állatorvosok a megelőzésre hívják fel a figyelmet.

Góz Lilla

A napokban egy nyolc éves kutyát vizsgáltak az egyik kaposvári állatorvosi rendelőben. Kiderült, hogy a szemelváltozás hátterében a szívférgesség van.

Az elmúlt egy hónapban tíz esetben diagnosztizáltuk a szúnyog által terjesztett betegséget – mondta el Gippert Róbert. A kaposvári állatorvos hozzátette: a szúnyog megszúrja a kutyát, megfertőzi az egyedet és főként a tüdő ereiben majd a szívben telepszik meg.

– Ha már klinikai tüneteket okoz, akkor már baj van. Ilyen a nehézlégzés, kitelik az állat hasa. Speciális katéterre, endoszkóppal ki kell venni a férgeket. Mindössze tíz százalékban tudunk ilyen esetben segíteni – jegyezte meg Gippert Róbert. Kiemelte: a szívférgesség megelőzhető cseppentős és tablettás védekezéssel. Fontos, hogy tavasztól egészen őszig adjuk az állatnak a készítményeket. Mindez csak a gyors teszt után adható be, mert ha már pozitív az eredmény, komoly szövődmények léphetnek fel a megelőző szerek adása mellett. Gippert Róbert hozzátette: van olyan régió, ahol minden harmadik kutya fertőzött, Somogyban is egyre több a szívférges állat.

– Nagyon komoly probléma és megtizedelheti a kutyaállományt. Nagyon fontos a megelőzés, amely teszt elvégzése után kezdhető csak meg – mondta el Gippert Róbert.

A szívférgesség akár fél évig is lappanghat súlyos tünetek nélkül. Nehézlégzés, makacs száraz köhögés, sápadt nyálkahártyák, fáradékonyság, hasvízkór hívhatják fel a figyelmet a betegségre. Az első itthon fertőződött kutyáról 2009–ben számoltak be. Az elmúlt 2–3 évben ugrásszerűen megnőtt a hazai esetek száma. A statisztikák szerint a magyarországi kutyapopuláció 17 százalékát érintheti a betegség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában