eltűnni a színről

2019.11.16. 15:30

Ghosting: amikor szó nélkül eltűnik a partnered

Ha nem is mindennapos, mégis egyre gyakoribb jelenség, hogy valaki úgy vet véget aktuális kapcsolatának, hogy eltűnik, soha többé nem jelentkezik, nem reagál a hívásokra, üzenetekre.

Fenyő Zsuzsanna

Már neve is van a szakítás eme gyors, de a faképnél hagyott félnek igen sok fájdalmat okozó formájának: úgy hívják ghosting.

– Leginkább az internetes ismerkedésre jellemző a ghos­ting – mondta el Heim Judit pszichológus. – Az interneten mindenki arctalan tud maradni, nem látjuk a másik valódi énjét. Ennek is köszönhető, hogy sokszor előfordul, az emberek olyan dolgokat is megtesznek a virtuális térben, amit a valóságban nem. Ugyanakkor a mai társadalomban nem igazán fontosak a klasszikus értékek, az emberek saját magukat, a saját boldogságukat és egyéniségüket helyezik előtérbe, ez pedig rányomja a bélyegét a kapcsolatokra. Az emberek nem figyelnek a másikra, figyelmen kívül hagyják mások érzéseit.

A 33 éves kaposvári Juditnak is volt már hasonló „élménye”. – Korábban megpróbálkoztam az internetes társ­kereséssel, egy fiúval találkozgattunk, sokat beszélgettünk, úgy éreztem minden jól alakul – mondta –, de aztán egyszerűen eltűnt. Hiába hívtam vagy üzentem, semmi válasz. Ebben a legrosszabb az volt, hogy nem tudtam, mi történt, még az is az eszembe jutott, hogy talán baleset érte. Nehezen tettem túl magam a dolgon, jobb lett volna, ha egyszerűen közli, hogy nem működik a dolog.

A pszichológus szerint a ghosting leginkább azoknál fordul elő, akik egyébként sem képesek elköteleződni, nem tudnak szoros kötődést kialakítani, és amikor komolyabbra fordulna a kapcsolat, egyszerűen kifarolnak belőle. – Érett személyiség nem csinál ilyet – tette hozzá Heim Judit. – Aki tudja, hogy mit akar és korrekt, az beleáll a szakításba és nem tűnik el nyomtalanul, bármilyen kellemetlen legyen is a szituáció. Ha valaki nem képes ezt felvállalni, valószínűleg másban sem tud felelősséget vállalni.

Heim Judit pszichológus szerint az internetes társkeresésben is ki lehet égni, ezért fontos itt is bizonyos szabályokat betartani. – Ha valaki például hosszú távú kapcsolatra törekszik, akkor jó, ha ezt közli már az elején – tanácsolja a pszichológus. – Nem mindegy, hogy valaki mit kommunikál. Ezzel nem biztos, hogy megvédi magát a ghostingtól, de kevésbé valószínű, hogy nagyot csalódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában