halpusztulás

2019.05.24. 18:24

Gombafertőzés okozhatta a busák tömeges pusztulását

Eddig több mint hetvenhárom tonna döglött busát szedtek ki a Desedából, a napokban azonban befejeződik a gyűjtés, mert már nem találnak több elhullott állatot.

Marosi Gábor

Több tényező is közrejátszhatott a desedai busapusztulásban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) március 25-én kezdeményezett vizsgálatot az elhullott tetemek miatt, ezekből fertőző betegséget nem mutatott ki.

A Kaposvári Sporthorgász Egyesület kérésére a NÉBIH újabb vizsgálatot indított. Ez egy kopoltyút érintő gomba eredetű megbetegedést is kimutatott, mely a hivatal meglátása szerint – a korábban említett körülményekkel együtt – indokolja a nagyarányú busapusztulást. Azt azonban nem lehet biztosan állítani, hogy a téli időszakban elhullott halak a gombafertőzés miatt pusztultak el.

Kovács Gábor, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület titkára megkeresésünkre elmondta: hónapokig dolgoztak azon, hogy összegyűjtsék az elhullott haltetemeket a Desedáról. Tudomásuk szerint csak a busa kopoltyúját támadta meg a gombabetegség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában