házi szaloncukor

2017.12.25. 20:00

Gyerekkorunk íze sztaniolpapírba töltve

Vanília-citrom, karamell, kókusz, kakaós keksz, meggy, áfonya, banán, rumos-kakaós, vanília-rumos- kakaós, fahéj. Tízféle ízben készül házi készítésű szaloncukor Bőszénfán a Kanyar családnál. Három mázsa karácsonyi finomságot készítenek itt minden évben.

Góz Lilla

Már szeptembertől megkezdődik a szaloncukor gyártás a Kanyar Cukrászdában. Kanyar János a kaposvári híres Lestyán Ferenc receptje alapján kezdte el a karácsonyi finomságokat gyártani 15 évvel ezelőtt. Azóta természetesen a recepten csiszoltak, fejlesztettek, de mint mondják a jó alap adott talajt annak, hogy sikeresen elindulhassanak.

Először előkerül egy lábos, amibe beleteszi az alapanyagokat. A fondant növényi zsiradékkal lazítja, továbbá tesz bele természetes aromát és gyümölcsöket. Miután ezeket összekeverte, megmelegítette, már önti is bele egy tölcsérbe, majd a gumiformákba a forró masszát.

– Egyszerre három kilogrammnyi mennyiséget tudnak készíteni – teszi hozzá. A szemek miután megdermedtek, a forró csokoládéba mártják. Miután kihűlt, kezdődhet a csomagolás. Ebben a család női tagjai a legnagyobb segítség.

– Mindent kézzel készítünk, már szeptembertől vágjuk a fehér papírt és egy fényes színes lapot rá. – mondja Kanyarné Kondor Terézia. A csomagolás nagyanyáink világát idézi: az ollóval szabdalt rojtos papír vagy a fényes, színes sztaniolpapír.

– Ma már nemcsak a környékről, hanem több országból, még Ausztráliából is rendelnek tőlünk, de Skóciába, Angliába is postázunk – teszi hozzá Kanyar János. Azt mondják szerintük az a sikere karácsonyi csemegéjüknek, hogy minden kézzel készül és nem tömeggyártásban. Szeretnék a régi, retro vonalat továbbvinni, ehhez se az alapanyagot, se a munkát nem sajnálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában