Magyar Falu Program

2020.03.05. 09:00

Gyógyír vidéki rendelőbajra: kezdődnek a felújítások

A napokban kezdődnek a rendelőfelújítási munkák azokon a somogyi kistelepüléseken, amelyek erre tavaly a Magyar Falu Programból nyertek pályázati forrást. A nyárra be is fejeződhetnek a beruházások, a kormány pedig tavasszal új pályázati lehetőséget biztosít a többi községnek ugyanerre a célra.

Kovács Gábor

A múlt héten pakolták ki az orvosi rendelőt Pamukon, mert hétfőn kezdetét vette a régóta várt átépítés. A tervek szerint még a nyár vége előtt elkészülhetnek az összes munkával. Addig Somogyvámosra viszi át a falugondnok a betegeket, mert közös társulásban működnek. Ott kedden és csütörtökön délután van rendelés.

– Nemcsak az idősek, hanem a kismamák is örülnek a rendelő felújításának, mert az új épületben ismét működik majd védőnői szolgálat – mondta Tóth Csaba, Pamuk polgármestere. – Jelenleg ugyanis a kismamákat szintén Somogyvámosra kell szállítani a gyerekekkel együtt.

Pamukon huszonötmillió forintot nyertek a rendelő felújítására, és hárommillió forintot fordíthatnak eszközök és készletek beszerzésére.

Defibrillátor, érvizsgáló – ezeket a frissen vett eszközöket Tompa Boldizsár Endre, Nemesdéd polgármestere sorolja elégedetten a listáról. Az önkormányzat szintén hárommillió forintot kapott orvosi eszközök beszerzésére, és tizenötmilliót a rendelő korszerűsítésére a Magyar Falu Programban. Ezen a héten már érkeznek a munkások nyílászárókat cserélni az épületben. A tető készen van, és a szolgálati lakás is, de egy pedagógus lakik benne. Az orvosnő jelenleg Inkéről jár át a faluba, vele eddig minden nap meg volt oldva a rendelés.

– A falakat is átrakjuk, hogy nagyobb legyen a helyiség – mutatta Szabó István, Csömend polgármestere a re­noválni szánt rendelőt, ami a polgármesteri hivatal mellett található a községben. Amíg a tatarozás tart, Niklán lesz a rendelés. Egy kaposvári egészségügyi szolgáltató cég alkalmazottja az orvos, aki a megyeszékhelyről jár Csömendre, Niklára és Táskára.

Márciusban kezdőnek a kivitelezési munkák a szenyéri rendelőben, és az átépítés június végére fejeződhet be. A munkálatok idejére át kellett szervezni a falugondnoki feladatokat, ezentúl a kisbusszal viszik át a betegeket Böhönyére addig, amíg tart a felújítás. Sok az idős, beteg ember a faluban, mindig van jelentkező az útra. A rendelő épülete már leromlott, ráfért a renoválás, tudtuk meg Nagy Zoltán polgármestertől, aki hozzátette: napelemmel is felszerelik majd az új tetőt, korszerűsítik a fűtést, nem kell majd a régi kandallót megrakni, hogy ne fázzanak a betegek.

Új lehetőséget kapnak a falvak

A kis falvakba jutott így a forrás, ahol a legnagyobb szükség van rá – értékelte Móring József Attila, a térség ország­gyűlési képviselője, amikor a négy település, Pamuk, Csömend, Nemesdéd és Szenyér tavaly összesen 80 millió forintot nyert a rendelők felújítására. A napokban Gyopáros Alpár kormánybiztos új bejelentést tett: az idén újra pályázhatnak orvosi rendelők felújítására és orvosi eszközök beszerzésére a kistelepülések. Orvosi szolgálati lakások építésére is lehetőséget adnak az ötezernél kevesebb lakosú településeknek, ahol legalább hat hónapja betöltetlen a háziorvosi praxis. Gyopáros Alpár elmondta: a pályázati kiírások már megjelentek, a pályázatokat április 24-éig lehet benyújtani. A nyertes pályázókról 60 napon belül döntenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában