vérhiány

2018.07.31. 11:30

Ha a donor nyaral, helybe megy a véradás

Jóval nehezebb nyáron összegyűjteni a szükséges vérmennyiséget, ezért aztán ilyenkor sem állnak le a véradások. Csak a donorok többsége nyaral, s ezért kevesebben nyújtják karjukat.

Koszorus Rita

Köztudott, hogy nyáron még jobban szükség van az aktív véradókra. Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) adatai szerint, minden vércsoportból szükség volna még utánpótlásra. Nagyon sok donor ugyanis szabadságát tölti, pedig ebben az évszakban is naponta országosan 1600-1800 véradóra volna szükség. Pedig az elmúlt hetekben csökkent a karjukat nyújtók száma. Ezért az OVSZ kampányt hirdetett, Az élet nyáron sem állhat meg! címmel.

Somogy megyében is szerveznek véradásokat nyáron, ahogyan lapunk is már többször a jó ügy mellé állt.

Gyarmati László megyei szóvivő arról tájékoztatott, hogy szinte minden munkanapon van véradás a megyében. Augusztus végéig bezárólag még 51 tervezett véradás lesz megyeszerte, ahová várják az önkénteseket. – Nyáron sokan a szabadságukat töltik – mondta Gyarmati László kérdésünkre. – Ilyenkor kicsit nehezebb megszólítani a véradókat, éppen ezért igyekszünk eljutni olyan helyekre, ahol sok ember gyűlik össze. Tehát nyaralóhelyeken, a Balaton partján, fesztiválokon és falunapokon. Ezen felül hirdettünk nyereményjátékot is, amelyen szeptember 2-ig lehet részt venni, ösztönözve ezzel is a nyári véradást.

Ennek keretében nagyképernyős televíziót, vagy wellness csomagot is lehet nyerni, tette hozzá. De a véradással amellett, hogy másokon segíthetünk, csökkenti a szívinfarktus és a rák kialakulásának kockázatát.

Egy véradó, három élet

Egy véradással 450 milliliter vért vesznek le, amellyel egy ember három életet is megmenthet. Véradó bárki lehet, aki 18 és 65 közötti egészséges felnőtt ember és testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. A hiedelmekkel ellentétben a tetoválás, testékszer sem akadály, ha már minimum fél éve viselik azt.

A véradást orvosi vizsgálat előzi meg, s rendelkezni kell a regisztrációhoz szükséges dokumentumokkal is TAJ kártyával és fényképes igazolvánnyal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában