Bodrog

2017.08.27. 07:00

Ha az Isten odaáll valami mellé, annak lesz befejezése is

Mindössze kétmillió forintból vágtak bele egy sportcsarnok építésébe Bodrogon a helyiek, és amit maguk sem hittek volna, most már a befejezés előtt állnak. Jó szándékú adományozók jóvoltából húzták fel az építményt az iskolánál.

Kovács Gábor

Négy új család költözött úgy 25 évvel ezelőtt a településre, s egy nevelőszülői hálózatot építettek ki, gyerekeket fogadtak örökbe a saját vér szerinti gyermekeik mellé – kezdte az építés történetét Dan Dániel, a bodrogi iskola testnevelés- és biológiatanára. A családokban sok gyermek született, így lettek ők például tizenketten testvérek. A nagy számú gyermek miatt szükségszerű volt, hogy helyben legyen az óvoda. Ahogy nőttek, lett iskola, bővült az intézmény. Egykor tizennégy diákkal indult a tanítás.

– Próbáltunk pályázati úton belefogni a tornacsarnok építésébe, de nem sikerült. Akkor vetettem fel, hogy korábban az iskolaépítésbe is belevágtunk önerőből, a Jóisten segítségével fogjunk bele ebbe is – mondta a Jó az Úr Baptista Gyülekezet presbitere, aki az építésvezető, de szeretne a háttérben maradni. – Volt kétmillió forintja a gyülekezetnek, másfél millióért téglát vettünk, s az összefogás segített. A téesz terepmunkát végzett, egy kaposvári testvérpár ingyen kiásta az alapot, az egyik mérnök barátom megtervezte a tornacsarnokot hárommillió forint helyett 300 ezerért. Jelentős árengedményt adtak a vállalkozók az építőanyagok árából.

A helyi képviselő-testület kétszer is támogatást szavazott meg a költségekre, egy-egy millió forintot. Örülnek, hogy gazdagodik a falu, közösségi lehetőség lesz a sportcsarnok. Jelenleg kilencven százalékos készültségi fokon állnak. Ám most megint nincs pénzük, de végig ez volt, ahogy mondják, araszolgatnak előre. A sportburkolat lerakását most fejezték be, a csempék, a nyílászárók a helyükön. A gépészeti, villanyszerelési munkák vannak még hátra.

– Ha az Isten odaáll valami mellé, annak lesz befejezése is. Nem is gondoltuk volna, hogy ilyen rövid idő alatt ekkorát haladunk. Életemben nem falaztam, de falazni kellett nekem is – mondta Madarász Dezső gondnok, aki két gyermekkel költözött Bodrogra, s ott még három született, és ötöt fogadtak örökbe, így lett tíz. – Másik iskolákban nehezebben illeszkedtek be a hátrányokkal küzdő, örökbe fogadott gyerekek. Részben ezért is indítottuk az óvodát, majd az iskolát. Lett saját épületünk, ennek a koronája a sportcsarnok. Nem hittük volna néhány éve, hogy megépül.

Hivatalos nemzetközi méreteknél ugyan kisebb a pálya, de iskolai szinten tökéletesen alkalmas a labdarúgásra, kosárlabdára vagy a röplabdára is. Most a floor ball a nagy sláger a gyerekek között, hasonló, mint a jéghoki, de szárazon játsszák.

– Egyszerű körülmények közül jutottak el idáig. A mindennapos testnevelés óraszáma ahogy bővült, nehéz helyzetbe kerültünk. A kastélyban volt a tornaszoba, az óraterhelést is nehezen bírtuk egy nagyobb létszámú osztálynál – mondta Dan Tiborné, Bölcsesség Kezdete Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője. – A gyülekezet, mint fenntartó részéről jött a kezdeményezés a sportcsarnokra. Az anyagiak szűkösek, de több forrásból érkeztek adományok, szülőktől vállalkozóktól, önkormányzattól, a baptista egyháztól. Sok önkéntes munkával, felajánlással készült az építmény. Négy tagintézményünk van, Kaposváron óvoda, Bodrogon óvoda, általános iskola és alapfokú művészeti iskola működik. Az iskola keresztény világnézetű, de nem kötik a részvételt egyházhoz tartozáshoz. Az alapelvük, hogy a jó minőségű oktatáson kívül alapot adjanak a gyerekeknek, a családnak, ez az Istennel való kapcsolatra törekvés. 130 gyerek jár az általános iskolába, az óvodába 30, Kaposvárra 50, a zeneiskolában 70. A gyerekek 80 százaléka a környező településekről, illetve Kaposvárról jár az iskolába. Befogadó szemlélettel a beilleszkedési, tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek nevelését is végezzük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában