bormustra

2018.05.26. 09:00

Ha jól megy a borásznak, jól megy a falunak is

Nevében az ereje, számos rendhagyó kezdeményezés röpítette mesze a település nevét, s ez azt mutatja: ötletekből itt nincs hiány, s ennek köszönheti létét immár tizedik éve a Komáromi Gábor emlékverseny, amely hivatalosan a somogyi kistermelők és bortermelők nyílt borversenye.

Lengyel János

A Szent Anna Borház alapító tulajdonosa sajnos a megérdemeltnél jóval kevesebb időt kapott a sorstól, de kezdeményezései tovább élnek. Pénteken húsz ítész négy bírálóbizottságban várta a 123 tételt, hogy papírra vesse: mit végeztek a térség borkészítői, akik közül negyvenhatan tartották fontosnak, hogy részt vegyenek a megmérettetésen.

A 73 fehérbor mintához 26 vörös, 17 rozé, 1 siller, 3 fehér és 1 rozé gyöngyöző bor, valamint 1-1 fehér és rozé pezsgő csatlakozott. A borverseny nemzetköziségét biztosította 10 horvát termelő 17 tétele, s persze az is, hogy ezúttal is szép eredményekkel utazhassanak majd haza. A hivatalos szakértői zsűri mellett a társadalmi bírálók jóval könnyebben voltak. Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője és Klotz Péter, Szőlősgyörök polgármestere csak néhány nekik tetsző tétel vizsgálatára vállalkoztak, ebben az ismert helyi borász, Trunkó Ferenc volt a segítségükre. A képviselő nem titkolta: a tisztességes, építő versenyeket kedveli.

A Rekeszdűlő megszokta már, hogy ilyentájt kedvtelők és profik is megméretkeznek, de a lényeg mégis az, hogy a neves szaktekintélyekből álló borbírák a szakmai szabályok szem előtt tartása mellett ösztönző, építő véleményeket fogalmazzanak meg. Erre hívta fel a figyelmet Komáromi Gábor. Sokat számítanak az itt elhangzó javaslatok, amelyek mind azt szolgálják: a térség meghatározó terméke minden korábbinál több hívet szerezhessen. Mert, ahogy azt Klotz Péter is megfogalmazta: ha jól megy a szőlészeknek, borászoknak, akkor jól megy a településnek is. Eredményt június 14-én hirdetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában