rádióamatörizmus

2018.10.09. 11:30

Halló Afrika, itt Kaposvár!

Legyen az a NASA mérnöke, vagy lappföldi rénszarvas pásztor – szinte a világon minden rendű és rangú, lakóhelyű embert dokumentálhatóan utolértek már a rádióhullámokon át a rádióamatőrök. A napokban egy rádiótörténeti kiállítást nyitottak meg a rádiózás kaposvári szerelmesei.

Kovács Gábor

– 3GT mindenkit üdvözöl! – az éterben gyakran elhangzó hívójelével köszöntötte társait a 83. évében járó Békei Tibor, a kaposvári rádióamatőrök korelnöke, amikor belépett az ajtón. Az egykori géplakatos és gépész sokat éjszakázott a rádió mellett. A feleségének is a rádiózás a hobbija. Hajdan országokon átívelő barátságok születtek a rádióhívásokon át, így látogattak meg egy jugoszláv házaspárt is a szocializmus idején.

– Az amatőrök egy szűk tartományban mindig meg akartak mutatni valamit: vagy nagy távolságú összeköttetést akarnak létesíteni, vagy minél többet megadott idő alatt – fogalmazott Gyánó József klubelnök. – Ma már nincs olyan ország, amelyet ne lehetne elérni, 15 ezer kilométert át lehet hidalni Kaposvártól a Csendes-óceáni szigetekig.

A városi rádióklub elődje 1927-ben alakult. Körükben van, aki meteorrajon vagy a Holdon keresztül létesített összeköttetést. Van világbajnokuk, és sokan szánnak egy-egy hétvégét arra, hogy a nemzetközi versenyeken valamelyik sávon minél több összeköttetést létesítsenek a világon.

A klub tagsága ma már jórészt az idősebb korosztályból kerül ki. Kevés fiatal érdeklődik, pedig az új időkben már betört a digitális technika a területre. Számítógépeket kapcsolnak össze rádióhullámokon keresztül, és a klaviatúrán keresztül kommunikálnak. De a lényeg nem változott: a rádióamatörizmus egy életen át tartó műszaki továbbképzésre, fejlődésre ad lehetőséget. Fontos a vészhelyzeti rádiózás, amikor egy természeti csapás idején megszűnik az áramellátás, ekkor a hivatalos szervek rádiórendszereit segítik a rádióamatőrök. Így tett a 1990-es évek végén egy lengyel árvíz idején Gál Ferenc, aki egykor Kaposvár polgárvédelmi parancsnoka volt.

Rádiómúzeumot nyitott

Az 1920-as évek detektoros rádióitól az 1990-es évek GPS-szel felszerelt készülékeiig harminc rádiót állítottak ki a klubban Koller Sándor gyűjteményéből. A sor még nem zárult le, mert a GPS technika ma már ott lapul minden modern mobiltelefonban. – Gyerekkorom óta annyira beleszerettem a rádiótechnikába, hogy folyton javítgattam, bütykölgettem, szerelgettem – emlékezett a múltra a kaposvári gyűjtő, akinek elektroműszerész a szakmája. – Mindig érdekelt a rádiók mechanikája, ezért kezdtem gyűjteni az 1980-as évektől kezdve. Most jutottam el odáig, hogy sikerült megvalósítani egy rádiómúzeumot, és még száz készülékem van otthon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában