figyelem - hiány

2018.07.23. 21:00

Hamar meg van a baj

Csak a hétvégén tizennyolc embert került bajba a Balatonnál, a legtöbb esetben a mentés idején másodfokú figyelmeztetés volt érvényben. Sokan még mindig nem figyelik a viharjelzőket. A közeljövőben viszont nyolc új állomást alakítanak ki.

Góz Lilla

Szombaton a strandolók gumimatraccal, csónakokkal és Sup deszkával sodródtak el az erős, viharos szél miatti hullámzásban, több vitorlás pedig műszaki hiba miatt nem tudott volna a vízi rendőrök segítsége nélkül biztonságosan partra jutni. Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivő a viharjelzési szabályok betartására hívja fel a fürdőzők figyelmét.

– Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45–öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel vízben tartózkodni csak a parttól számított 500 méteren belül szabad. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90–szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni – tette hozzá Orbán Zoltán. Megjegyezte: ha a Balaton vízfelületén bajba kerülnek, vagy bajba jutott személyt észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817–es segélyhívó telefonszámon, amely hívást közvetlen a vízi rendőrök kapnak.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője elmondta: jövő nyárra már nyolc új viharjelző állomás létesül a Balatonnál, a már működő huszonegy stabilt és tizenöt mobilt pedig a korszerűsítik. Várhatóan Balatonszepezdre, Balatonedericsre, Fenékpusztára, Balatonszárszóra és Tihanyba kerül új parti állomás, Siófokon, Szigligeten és Keszthelyen pedig vízközepi állomás létesül. A katasztrófavédelem arra kéri a nyaralókat, hogy a szabadidős programok tervezésekor és ezek közben is mindig vegyék figyelembe a viharjelzőrendszer figyelmeztetését, baj esetén pedig hívják a 112-es segélyhívó számot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában