ki, mit fizet?

2018.05.31. 11:30

Harc a biztosítóval – fut a pénze után a balesetet szenvedett autós

A baleset után szervizbe vitte összetört autóját a hencsei férfi, s hosszú hónapok után érkezett meg a pénz a biztosítótól. S ami ezután jött, azon nagyon meglepődött az autós.

K. G.

Forrás: Illusztráció!

Egy karambol után a kapott biztosítási pénzből nem látott semmit a pórul járt autós, ráadásul a kocsiját sem sikerült megcsinálni az autószervizben. Szerkesztőségünket kereste fel ezzel a panasszal egy hencsei férfi. Egy másik kocsi Kaposváron rohant bele az autójába, mert nem adták meg az elsőbbséget neki egy kereszteződésben.

Egy szomszédos megyében található autószervizébe vitte a sérült járgányát, hogy hozzák rendbe. Hosszú hónapok után végül megérkezett a biztosítótól kapott pénz, 296 ezer forint a szervizbe. Ám ott csak egy 131 ezer forintos javításról szóló számlát kapott, mutatta a férfi, aki elmondása szerint a különbözetet nem látta. Mert felszámították azt, hogy a szerviztől a javítás idejére egy csereautót kapott, ez napi 6500 forintba került. A szerviz elmondása szerint a saját nyereségéből is áldozott a javításra, és szerinte különben is nem léphetik túl a biztosítótól kapott keretösszeget.

– A baleset után az autóm értéke drasztikusan csökkent, ezt nekem nem kompenzálta senki – panaszkodott a férfi. – Ráadásul a kocsimat nem hozták teljesen helyre.

– Egy baleset után a károkozó autós biztosítója köteles helytállni – mondta az általunk megkérdezett kaposvári szakértő, Szabó Károly Attila biztosításközvetítő. – A biztosítótól küldött kárszakértő felméri a kocsit, később a rejtett hibákat egy pótszemlével is fel lehet tárni. A károsult elviheti a kocsiját egy szervizbe, amely az árajánlatát köteles beadni a biztosítónak, ezt ott összevetik a kárszakértőjük megállapításaival. A károsult a szerviztől kapott számlával mehet el a biztosítóhoz.

– Az előfordulhat, hogy a károsult egy nyilatkozattal megbízza a szervizt, hogy járjon el helyette – tette hozzá. – Azonban egy autószerviz nem határozhatja meg, hogy egy biztosítási ügyben milyen kötelezettségei vannak. A költségeit nem háríthatja át a károsultra, de beépítheti az áraiba. A beépített alkatrészekre pedig jótállási kötelezettsége van.

Fotónk illusztráció – shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában