repülési engedély

2019.01.25. 14:00

Használható szabályra várnak a drónpilóták

A Balaton remek terep a drónrepülésekhez, ki nem szeretné látni felülről a Balatont? Télen és nyáron hálás a téma, ezrek nézik meg a felvételeket pillanatok alatt. A felvétel készítéséhez szükséges szabályok kényszerű szigorításon mentek át.

Koszorus R.

Egyetlen év alatt megnégyszereződött a szabálysértő drónreptetések száma az országban. Tavaly tizenhárom repülőgép személyzete jelezte, hogy drónt láttak a gépek közelében. Ezért a légiforgalmat irányító társaság felhívta a pilóták figyelmét az illegális berepülések veszélyeire. Egy esetben például a repülőgéptől hatvan méterre repült egy pilóta nélküli gép. A légiforgalmat irányító Hungaro Control Zrt. már megtette a szükséges intézkedéseket egy felderítő rendszer beszerzésére.

A Magyar Drónpilóták Országos Egyesülete pedig érdemi változásra vár.

 

Böröczky Bulcsú, balatonboglári drónpilóta is azon a véleményen van, hogy a jelenlegi szabályozás nem elegendő. – Mindenképpen változtatni kellene, mert nincs is igazi szabályozás – mondta. – Boldog boldogtalan könnyedén vásárol drónt és ott reptet, ahol csak akar. Barátaimmal együtt tapasztaltuk, hogy hiába jelentettük be a reptetési szándékunkat, olyan gépek is felszálltak velünk egy időben, ugyanazon helyen, amelyeknek nem volt engedélye. Pedig csak egy telefonba kerül, hogy megkérje a pilóta nélküli repülő tulajdonosa a légtér használóját, hogy ő is reptethessen.

A gond igazán a repülőgépek közelébe kerülő drónokkal van, hiszen egy ilyen eszköz harminc grammtól akár 10 kilogramm súlyú is lehet. Ha ez nekicsapódik egy repülőgépnek, vagy beszívja a motor, az végzetes is lehet.

Ma már vannak olyan magasabb árkategóriájú drónok, amelyek nem is szállnak védett objektumok közelében. Előre programozott zónáik vannak, ahol nem lehet reptetni a drónt. – Az olcsóbb árkategóriájúakhoz viszont bárki hozzáférhet – tette hozzá a drónpilóta. – Azt pedig ott repteti, ahol csak kedve tartja.

Böröczky Bulcsú szerint, olyan szabályozás kellene, amely életszerűbb és azokat segíti, akik komolyan veszik ezt a hobbit. Illetve jó lenne egy okostelefon alkalmazás, amelyen valós időben jelezhetnék a pilóták, éppen hol reptetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában