lakossági fórum

2017.09.20. 20:00

Hasznosítanák a téglagyárat, de sokan tartanak a káros következményektől

Lakossági fórumon igyekezett megnyugtatni a kaposmérőieket Prukner Gábor polgármester, azonban a résztvevők véleménye és az önkormányzat álláspontja a késő estébe nyúló fórumon alig közeledett a tervezett hulladéklerakóról.

Koszorus Rita

A faluházban gyűltek össze a kaposmérőiek kedden este. Sokan amiatt jöttek el, mert nem akarják, hogy inert hulladéklerakó létesüljön a településen. Többen hozzá is szóltak a témához, egy az utcában lakó férfi és felesége arra hívta fel a lakosság figyelmét, mennyire szennyező lehet a ledarált beton pora. – Ennek java része kristályos szilícium-dioxid – hangzott el. – A munkák során kvarcpor is keletkezik, ami mikrométeres nagyságú, tehát könnyen elviszi a szél, tehát könnyen belélegezhető. A tüdő mélyébe jutva szilikózist lehet ettől a portól kapni.

Egy idősebb hölgy arra hívta fel a figyelmet, hogy az érintett Gyár utcában sok a kisgyerek, van egy játszótér is, a megnövekedett gépjárműforgalom veszélyes lehet. – Tudom, megépítjük a kerítést – reagált a felvetésre Prukner Gábor, aki ezzel arra utalt: az itt lakók kérték, hogy a játszótér körül legyen egy ilyen biztonsági megoldás, s a gyerekek ne szaladhassanak ki az útra.

Egy másik felszólaló ugyancsak a megnövekvő forgalomra hívta fel a figyelmet a hulladéklerakó kapcsán. – Mondhatná, hogy ide csak földet hozhatnak – vetette fel Magyar Árpád. – Téglatörmeléket betontömböt nem, mert azt le kell darálni. Mondhatná azt is, itt márpedig nem lesz inert feldolgozás – folytatta. – Szerintem itt feleslegesen hadakoznak, hogy mondja fel az önkormányzat a szerződést, hiszen akkor megcsinálja más. De amíg az önkormányzat száz százalékban benne van, megteheti azt, hogy megmondja, mit visznek be – húzta alá mondandójában a férfi.

Prukner Gábor polgármester, a fórumon azt mondta: ellenőrizni fogják a beérkező autókat és a rakományt is, mindezekről fotó dokumentációt készítenek.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük az egykori Kaposmérői Téglagyár tulajdonosát is. A fórumon elhangzottakra úgy reagált, hogy nem lesz olyan porterhelés, mint amitől a helyiek tartanak. – Az építési törmelék mindig tartalmaz földet, amikor felszedi a markoló – magyarázta a vállalkozó. – Anélkül nem tudja a gép felvenni. Általában időközben meg is ázik. Ezért inkább az a baj , hogy sok benne a föld feldolgozáskor és nedves az anyag. Így nem darálja le a gép, hanem beleragad. Tehát az nem igaz, hogy por keletkezik.

A bárdudvarnoki vállalkozó arra is reagált, hogy hangos lesz az inert lerakó. – Semmivel nincs nagyobb hangja a kőtörőnek, mint egy markolónak – mondta érdeklődésünkre az ingatlan tulajdonosa. – A zajterhelést lehet ellenőrizni is, és megjegyzem ott van a vasútvonal, ahol elmegy napi 50 teherszerelvény. – Én itt lakom Bárdudvarnokon és még itt is hallom. De az ellen nem lázad senki, hogy hangos, vagy el kéne vágni a síneket.

„Hosszú távon hoz hasznot”

Az ügyben érintett telektulajdonostól megtudtuk, először ő maga terveztette meg az inert hulladékkezelőt és feldolgozót. Vállalkozást keresett ennek megvalósítására, így jött szóba az önkormányzat partnerként.

A vállalkozó leszögezte: a területet fel kell tölteni, hogy ott idővel építkezni lehessen. Hozzátette, ebből Kaposmérőnek is haszna lesz. – A falunak ez a része is szép lehet – mondta a vállalkozó. – Nem érem én ezt meg, mert már 62 éves elmúltam, ez egy hosszú távú dolog. A gödör térfogatát 360 ezer köbméterre saccolják, ami 580 ezer tonna. Ha csak a felével számolom a hulladék reális átvételi díját, akkor is az önkormányzat 20 év alatt több mint 1 milliárd forintot szed be és ez a pénz a falué lesz. Én azt mondom, aki ez ellen tiltakozik, az saját maga ellen tiltakozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában