Konferencia

2019.03.22. 15:54

Egy tehetség sem kallódhat el

Együtt-működik címmel szakmai konferenciát szervezett csütörtökön a megyei pedagógiai szakszolgálat fonyódi tagintézménye. A tehetséggondozásról és az új fejlesztési irányzatokról is szó volt a találkozón, amelyen több mint száz óvodapedagógus, tanító, gyógypedagógus, pszichológus és szülő vett részt.

Harsányi Miklós

– A kreativitás és a sokszínű módszertani eljárások mellett rugalmas hozzáállásra is szükség van ahhoz, hogy a gyermekek időben kibontakoztassák tehetségüket – hangsúlyozta Máté Mártonné balatonboglári tanácsadó szakpszichológus. – A szakemberek felelőssége és feladata, hogy teret kapjanak a somogyi fiatalok is a bemutatkozásra. Időben kell biztosítani számukra a lehetőséget, s ehhez megfelelő keretekre és támogató környezetre van szükség.

Somogyban tizenketten csatlakoztak a szakmai munkaközösséghez, mely nemcsak az új szakmai módszereket, ajánlásokat veszi figyelembe a napi munka során, hanem számos programot, tanácskozást szerveznek. A balatonboglári tanácsadó szakpszichológus szerint nem csak az ígéretes, tehetséggel megáldott gyermekeknek segítenek az óvónők, tanárok, hanem többek közt a beilleszkedési nehézségekkel küzdő diákoknak is. Példaként említették azt az alsó tagozatos diákot, aki a katonai makett gyűjtő szenvedélyével vívta ki a történelem tanár és osztálytársak elismerését.

Motiváció és kreativitás

Zsombok Lajos, Lengyeltóti polgármestere és Szigeti Mónika, a megyei padagógiai szakszolgálat főigazgatója nyitotta meg a konferenciát. A kreativitás pedagógiája, a motiváció új értelmezése címmel Vass Vilmos egyetemi docens, a Társadalomtudományok és Nemzetközi Tanulmányok Intézetének munkatársa tartott előadást, s szó esett a kaposvári Festetics Karolina Központi Óvoda tehetséggondozási programjáról, Dobosné Lángi Zsuzsanna, az SMPSZ marcali tagintézményének fejlesztőpedagógusán kívül Magyar Gábor pszichológus, testnevelő tanár számolt be szakmai tevékenységéről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában