környezettudatosság

2019.10.18. 09:00

Hazai tejtermékekkel a környezetünket is védjük

Televíziós kampányt indít a Tej Terméktanács azért, hogy a környezetterhelés csökkentése érdekében a vásárlók a belföldön előállított tejet és tejtermékeket válasszák az importáruval szemben.

Góz Lilla

Fotó: LANG ROBERT

Televíziós kampányt indít a Tej Terméktanács azért, hogy a környezetterhelés csökkentése érdekében a vásárlók a belföldön előállított tejet és tejtermékeket válasszák az importáruval szemben. A termelők szerint a fiatalabb generáció már előnyben részesíti a rövid ellátási láncot.

– Egyre nagyobb a társadalmi elvárás a környezettudatosság felé, amit én is üdvözlök – mondta el Bakos Gábor, a Bos-Frucht Agrárszövetkezet állattenyésztési igazgatója. – Az átlag magyar fogyasztónál azonban a pénztárca vastagsága szabja meg, hogy hazai vagy külföldi tejet választ. A fiatalabb generációnál látjuk, hogy a hazai, minőségi termékeket választják, számukra a környezet terhelésének csökkentése, a rövid ellátási lánc mérvadó – jegyezte meg Bakos Gábor.

– A fenntarthatóság érdekében folyamatos mérésekkel kell alátámasztani, hogy milyen metán, szén-dioxid, ammónia kibocsájtást jelent egy állattartó telep, hogy a jövőben tudjuk, mennyivel csökkenthető a környezeti terhelés.

Naponta 200 liter tejet adnak a tehenek a Szalai család so­mogyaszalói birtokán. – A kaposvári piacon árusítjuk termékeinket, azt tapasztaljuk, egyre tudatosabban keresik a vásárlók a magyar tejet – mondta el Szalai Norbert családi gazdálkodó, aki szintén úgy véli, a vásárlóknál döntő szempont az ár, sokszor a minőség elé helyezik.

Az Agrária Zrt. szentgáloskéri telepén 360 tehenet tart, az állatok napi 9000 liter tejet adnak. – Pár éve kezdeményeztük a somogyi termelőkkel a Tej Terméktanácsnál, hogy a kiváló minőségű és nyomon követhető hazai tej fogyasztását segítsék marketing eszközökkel – mondta el Pásztohy András, az Agrária Zrt. elnöke. – Némi javulást tapasztalunk e tekintetben.

Ősszel viszont a tej felvásárlási ára 100 forint felett lesz, a következő hetekben minimális, 5-10 forintos nyerstejár-emelkedés várható a megnövekedett takarmányozási költségek miatt – mondta el Pásztohy András.

A terméktanács számításai alapján évente több mint 12 ezer kamionnyi tej és tejtermék érkezik Magyarországra. 2018-ban Németországból több mint 30 ezer tonna, míg Lengyelországból több mint 11 ezer tonna sajtot szállítottak. A Tej Terméktanács szerint a tudatos vásárlói döntéssel nemcsak a felesleges károsanyag-kibocsátás előzhető meg, hanem a fogyasztók abban is biztosak lehetnek, hogy kiváló magyar terméket visznek haza. A tejszív logó emblémával ellátott áruk teljesítik a Magyar Élelmiszerkönyvben foglalt szigorú kritériumokat, a lógó egyben garantálja, hogy a termék belföldön készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában