ünnep

2019.10.27. 16:18

Hegyekbe emelkedett az édesség a Krisna-völgyben

Több mint másfél tonna édességet ajánlottak fel Krisnának a hívők a Govardhana-púdzsá ünnepén, vagyis a somogyvámosi édességfesztiválon.

Koszorus Rita

Már messziről hallani lehetett az ünnepi dallamokat, s hamarosan meg is láttuk a horizonton a kígyózó tömeget. Elöl hangszerekkel felszerelkezve énekelték az ünneplők a Krisna tudatúak számára teljesen magától értetődő dalt, a Haré Krisna mantrát. Miután felértek a Govardhana hegyre lekerültek a paravánok és az érdeklődők és ünneplők szeme elé tárult az elképzelhetetlen mennyiségű édesség, amelyet Krisnának ajánlottak fel a hívők. Számtalan fajta sütemény díszelgett, de egy hatalmas torta is ott virított az édességhegy tetején.

 

 

A Govardhana-púdzsá ünnepe egy ötezer éves hagyomány, hiszen az ősi írások szerint amikor még Krisna a Földön járt volt egy nagy klímakatasztrófa. A mennyek királya, az esők ura egy hét napon át tartó esőzéssel árasztotta el Vrindávan faluját. Az ott élők Krisnánál kerestek menedéket, aki felemelte Govardhana-hegyet és ernyőként tartotta lakók fölé.

Krisna hívők azóta minden október utolsó hétvégéjén megrendezik a Govardhana-púdzsá fesztivált, amikor is a lehető legtöbb finomságot ajánlják fel. Teszik mindezt azért, mert úgy tartják: minél több kincsüket ajánlják fel Istennek, annál több viszonzásra számíthatnak tőle. Az ünnepre az ország minden tájáról érkeztek vendégek, de még külföldről is. Az összegyűlt sütemény mennyisége, pedig igencsak megkapó volt. Az összegyűlt édesség egy részét elfogyasztották a lakomán az ünneplők, de semmi sem veszett kárba. Az ünnepi finomságokat ugyanis ilyenkor hagyományosan ételosztáson juttatják el az arra rászorulók számára.

Minimum egy tonna édességnek kell összegyűlnie a fesztiválra, de a Krisna-völgyben évről-évre jócskán meghaladják ezt. Idén a debreceni gyülekezet 27, az egri 164, a budapesti 654, a Krisna-völgyi pedig 876 kilogramm finomsággal járult hozzá az ünnephez. Az elkészített finomságok között tradicionális indiai desszertek is voltak. De tulajdonképpen bárki hozzájárulhatott a saját készítésű süteményével, csak a szigorú higiéniai előírásoknak kell megfelelni és erőszakmentes gazdálkodásból származó tejterméket szabad használni. Emellett az ételek tojásmentesek, egészségesek, s aki nem valamelyik gyülekezet tagjaként készít, az csak nem sütéssel előállított desszertet ajánlhat fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában