Az életminőség javulása a cél

2019.09.03. 14:00

Helyben tudják csak, mi a gyógyír a bajra

Háromszáz hátrányos helyzetű település kap segítséget egy most induló programban.

Kovács Gábor

Még 2019-ben az első 31 helyszínen már el is kezdődik a munka, jelentette be a napokban Pintér Sándor belügyminiszter.

Diagnóziskészítéssel indul a program: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezésében Jelenlét pontokat hoznak létre a falvakban. Ezek mindenki számára nyitott közösségi terek, amelyek helyet adnak a közösségfejlesztésnek. Ettől azt várják, hogy a helyiek aktívabban vesznek részt a közösségben, információkhoz juthatnak. Ezzel aztán magasabb szintre léphet a helyi kommunikáció, a képzés és az oktatás, végső soron pedig javul az élet minősége.

A Felzárkózó települések programot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat koordinálja, a végrehajtásban a nagy egyházi karitatív szervezetek is részt vesznek. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a 31 között három somogyi település van: Lakócsa, Csököly és Kastélyosdombó.

Lakócsán a 2014-es önkormányzati és nemzetiségi választáson 101-en jelölték magukat romának. – Örülünk, hogy bekerültünk a támogatott települések első körébe, mert most komoly fejlesztések történhetnek ebben a pár faluban – mondta Matyók József, Lakócsa polgármestere. – A legnagyobb segítség a munkahelyek teremtése lenne, de a családtámogatásra is nagy szükség van. Fejlődhet az iskola, óvoda, sőt egy bölcsőde indításának is lehet létjogosultsága.

Csökölyben a településen élők mintegy 30 százaléka roma származású. Már formálódnak a tervek, mire használnák az érkező támogatást.

– Játszótereket építenénk, közmosodát, tanodát – osztotta meg velünk Jakab Csongor, Csököly polgármestere. – Októbertől nyílik meg a Jelenlét pont, ahol a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa várja a betérőket. Bátran fordulhatnak hozzá ügyes-bajos dolgaikkal. A foglalkoztatási helyzet nem rossz, egyre többen el tudnak helyezkedni a csökölyi romák közül.

Kastélyosdombón az egészségmegőrzés és az oktatás az elsődleges cél, felelte kérdésünkre Kirizs Zsolt polgármester. Szűrőbuszok érkeznek a faluba. A programban létesítmények is épülhetnek, de erről még nincs döntés.

Az Örökség-díjas Jelenlét az alap

A program szakmai alapja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Magyar Örökség-díjjal is kitüntetett Jelenlét programja, amely nem előre megírt feladatokat valósít meg a településeken, hanem a helyben megismert problémákra keres gyakorlatias megoldásokat, és mindig szociális diagnózisok felállításával jelöli ki a fejlődés következő lépéseit. A Jelenlét átfogó célja a leszakadó települések szociális és infrastrukturális ellátottságának fejlesztése, és az ott élő emberek és közösségek életében pozitív, előremutató változások elő­idézése. A beavatkozási területek között szerepelnek az oktatás, az egészségügy, a lakhatás, a foglalkoztatás, a közfoglalkoztatás, a közösségfejlesztés, illetve vannak a közbiztonság javítását célzó program­elemek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában